Tamperelaiset jalkapallotuntijat tekivät lajista kuvitetun taktiikkaoppaan – "Ruohonjuuritason ymmärryksen kasvamisella on valtava vaikutus suomalaisen jalkapallon kehitykseen"

Tommi Walleniuksen (vas.) ja Sami Kolamon kirja on ollut kommentoitavana ennen julkaisemista useilla UEFA:n A-valmentajatutkinnon suorittaneilla ihmisillä. Teemu Nurmi

Teemu Nurmi

Kummasteletko television jalkapallolähetyksiä katsellessasi selostajien ja asiantuntijoiden viljelemiä ihmeellisiä numerosarjoja ja termejä?

Tamperelaisen tieto- ja tiedekirjakustantamo Vastapainon uutuusteos Jalkapallotaktiikat - Ymmärrä futista paremmin voi auttaa sinua ymmärtämään mistä he kesän EM-kisojen lähetyksissä puhelevat.

– Asiantuntijakommentaattorin yhdessä lauseessa saattaa olla kolme, neljä jalkapallotermiä, joita ei ymmärrä sellainen katsoja, joka ei seuraa aktiivisesti jalkapalloa, teoksen kirjoittaja Sami Kolamo sanoo ja määrittelee hänen ja kirjan kustantaneen sekä toimittaneen Tommi Walleniuksen urakkaa eräänlaiseksi kansansivistystyöksi.

– Suurissa jalkapallomaissa lajista puhutaan tavallisten ihmisten kahvilakeskusteluissa paljon syvemmällä tasolla kuin Suomessa. Ruohonjuuritason ymmärryksen kasvamisella on valtava vaikutus suomalaisen jalkapallon kehitykseen, Kolamo uskoo.

Wallenius etsi sopivan havainnollista ja mahdollisimman yleistajuista käännöskirjaa jalkapallon taktiikoista, mutta ne olivat liian monimutkaisia tavalliselle lukijalle. Hän ajatteli, että kirja täytyy tehdä kotimaisin voimin.

– Moni jalkapallon taktiikkakirja on liian yksityiskohtainen. Itselleni on aina ollut tärkeää, että tehdään mieluummin monimutkaisesta yksinkertaista kuin toisinpäin. Jalkapallo liian iso ja hieno asia jätettäväksi vain analyytikkojen ja huippuvalmentajien puheenaiheeksi, Tommi Wallenius toteaa.

Jalkapallotaktiikat on ensimmäinen suomalainen kuvitettu jalkapallon taktiikan peruskirja.

Kirjassa esitellään selkeästi ja järjestelmällisesti jalkapallon taktiset kuviot, peliryhmitykset historioineen, pelipaikat ja erilaiset pelitilanteet.

Teos sisältää selitykset jalkapallon keskeisistä käsitteistä, periaatteista ja ilmaisuista.

Jalkapallon miesten EM-kisat pelataan lukuisissa eurooppalaisissa kaupungeissa 11.6.-11.7.

Kirjan tekijät

Sami Kolamo on opettaja, tutkija ja pitkän linjan jalkapallomies, joka on myös väitellyt jalkapallon MM-kisoista sekä kirjoittanut useita kirjoja jalkapallosta.

Tommi Wallenius työskentelee päivät tietokirjojen kustantajana ja viettää illat miesten, naisten ja juniorifutiksen parissa.

Pauli Kallio on Sarjakuva-Finlandialla palkittu käsikirjoittaja ja Pentti Otsamo on Puupäähatulla palkittu sarjakuvataiteilija. Heiltä on ilmestynyt useita jalkapalloaiheisia albumeita.

Kommentoi

Mainos: OVV Asuntopalvelut

Asuntokauppaa kotisohvalta käsin

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut