Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Juttusarja alkaa: Tärkeät tamperelaiset tulevat taas tänäkin kesänä

Juttusarja: Miksi ratikkakuski on toimittajaopiskelijan mielestä tärkeä tamperelainen? Entä Tiktok-siivooja tai striimaava psykoterapeutti? Vastaus kysymykseen paljastuu tämän kesän juttusarjasta

Jo perinteeksi muodostuneen Tärkeä tamperelainen -juttusarjan toteuttavat Voionmaan koulutuskeskuksen journalismilinjan opiskelijat osana opintojaan.

Tänä vuonna opiskelijat joutuivat taas haasteen eteen, sillä suurin osa haastatteluista tehtiin koronapandemian vuoksi puhelimitse tai videopuheluilla.

Tärkeä tamperelainen -juttusarja avaa yhteensä kahdeksan henkilön tarinan. Opiskelija Neea Virlander päätti kirjoittaa jutun Tampereen raitiovaunun ihka ensimmäisestä testikuljettajasta. Miksi hän on Virlanderin mielestä tärkeä tamperelaisille?

– Hän on päässyt ensimmäisenä testaamaan Tampereen kulttuurille merkittävää saavutusta, ratikkaa, kertoo Virlander.

Virlanderilla oli muutamia vaihtoehtoja jutun päähenkilöksi.

Kun Virlander pohti, miksi henkilö olisi tärkeä juuri tamperelaisille, jäi vaihtoehdoista jäljelle raitiovaunukuljettaja Mika Vilpas. Virlander kertoo, että jutun toteuttaminen oli lopulta helppoa, sillä haastateltava oli kiinnostava. Haastattelu toteutettiin puhelimitse.

Jännitti, kokevatko muut, että esittelemäni henkilö olisi yhtä tärkeä.

– Haastattelutilanne oli tosi mukava ja olin valmistautunut hyvin. Lopussa tekniikka hieman petti, mutta siitäkin selvittiin, Virlander kertoo.

Anniina Norrena päätti kirjoittaa sairaanhoitajaopiskelijasta koronaepidemian keskellä.

– Olen nähnyt mediassa paljon puhuttavan siitä, miten sairaanhoitajaopiskelijat ovat joutuneet toimimaan etäopetuksen aikana ja mitä hankaluuksia se on aiheuttanut, Norrena sanoo.

Hän lähti kirjoittamaan juttua tamperelaisesta sairaanhoitajaopiskelijasta. Sopiva haastateltava löytyi kämppäkaverin kautta, joten kaukaa ei tarvinnut etsiä.

– Hän on mielestäni tärkeä tamperelainen, koska on selvinnyt vuoden etäopetuksesta kaikista haasteista huolimatta, Norrena huomauttaa.

Itse haastattelu toteutettiin rennolla meiningillä kahvittelun lomassa turvavälejä noudattaen, ja Norrenalle jäi hyvä mieli haastattelutilanteesta. Hän oli pohtinut haastateltavaa jo aiemmin tänä vuonna, koska tieto tämän kaltaisesta jutusta oli kerrottu opiskelijoille ajoissa.

– Koska minulla oli jo idea valmiina, niin oli helppo lähteä ottamaan yhteyttä haastateltavaan, kertoo Norrena.

Sanni Huttunen löysi jutulleen päähenkilön striimaavasta psykoterapeutti Ville Merisestä.

– Meriläinen on tärkeä tamperelainen siksi, että hän edistää mielenterveysasioita tavalla, joka on monelle ihmiselle saatavilla ja vielä ilmaiseksi, Huttunen kertoo.

Huttusen mukaan juttuun haastateltavaa henkilöä ei ollut helppo lähteä etsimään, koska hän ei tunne hirveästi tamperelaisia, jotka olisivat vaikuttamassa asioihin. Huttunen löysi Merisen katsoessaan tämän striimejä ystävänsä kanssa.

– Itse jutun tekeminen oli simppeliä, mutta jännitti, kokevatko muut, että esittelemäni henkilö olisi yhtä tärkeä, Sanni Huttunen tunnustaa.