Löytyykö Vehmaisten kentältä sellainen vire että se kantaa Tokion olympialaisiin asti? – Hermosto on ollut väsynyt, sanoo moukarimies Aleksi Jaakkola

Vehmaisten Urheilijoiden Aleksi Jaakkola tavoittelee tosimielellä olympiapaikkaa. Pekka Ruissalo
Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Kesällä 2020 Turun Kalevan Kisoissa nähtiin historian siipien havinaa, kun nokialainen moukarinheittäjä Aleksi Jaakkola nakkasi hopeaa. Se oli samalla Vehmaisten Urheilijoiden kaikkien aikojen ensimmäinen mitali Kalevan Kisoista.

Jaakkolan urheilijaprofiili on monella tapaa kaukana vaikkapa tamperelaisen NHL-kiekkoilijan arjesta.

– Toimeentulo muodostuu 5 000 euron urheilija-apurahasta yhdelle vuodelle. Sillä ei avaruuteen asti mennä. Siihen päälle sponsorisopimukset ovat välttämättömiä, kertoo kiinteistönvälittäjän työhön urheilu-uran jälkeen tähyävä moukarimies.

Seuraavaksi suomalaiset saattavat nähdä Jaakkolan Tokion kesäolympialaisissa. Varmuudella sinne pääsee, jos ylittää tulosrajan 77,50 metriä. Tähän asti paras heitto on kantanut 74,51, mutta rahkeissa on varaa selkeään tulosparannukseen.

– Harjoituskausi on mennyt niin kuin pitänytkin. Haasteita alkoi tulla siinä vaiheessa, kun harjoittelu kääntyi raskaasta kevyeksi. Hermosto on ollut väsynyt ja tästä syystä en ole saanut vielä täysiä tehoja kropasta irti, Jaakkola kuvailee.

Elokuussa kalenteriin on merkitty Kalevan Kisat. Sieltä haetaan mitalisijoitusta.

Moukarin tulostaso maailmalla on tullut alaspäin 1980-luvun päivistä. Jaakkola nyökkäilee, kun hänelle esittää suoraan arvion siitä, että taustalla lienee koko ajan tiukentunut dopingvalvonta.

– En usko, että kaverit ovat aikoinaan treenanneet sen ihmeellisemmin kuin mekään tänä päivänä. Siinä oli itäblokin pojilla buustit mukana ja tulokset olivat sitten sen mukaisia, heittäjä pohtii.

Nykypäivän valvonnasta Jaakkolalla on tarkkaa omakohtaista kokemusta. Hän kuuluu niin sanottuun Adams-järjestelmään, joka edellyttää sitä että urheilija ilmoittaa joka päivä yhden tunnin tarkasti dopingvalvojille. Jaakkola on valinnut ajankohdaksi 8.30–9.30.

– Naisystävän kanssa kun olimme lomalla, ilmoittelin sieltäkin hotellin osoitteet että missä olen. Järjestelmä toimii niin, että kolmesta ilmoittamatta jättämisestä seuraa sanktio. En tiedä mikä se on, enkä aio myöskään ottaa omakohtaisesti selvää, heittäjä huomauttaa.

Jaakkola on miettinyt Yhdysvaltojen valvontatilannetta. Hänen mukaansa maassa on tehty 20 prosenttia testejä normaalitasoon verrattuna.

– Suomessa homma toimii niinkin, että oltiin kerran lähdössä pizzalle kun valvojat tulivat vastaan. Jos täällä alat käyttää dopingia säännönmukaisesti, jäät varmasti kiinni.

Aleksi Jaakkola

Marraskuussa 1997 Nokialla syntynyt moukarinheittäjä.

Edustaa Vehmaisten Urheilijoita.

Jaakkolaa valmentaa entinen arvokisaheittäjä Harri Huhtala. Huhtala voitti aikoinaan lajissa yhdeksän Suomen-mestaruutta ja sai Kalevan Kisoista kaikkiaan 17 mitalia.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut