Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kosketteli alushousujen päältä, hieroi takapuolesta – kahvilan toimitusjohtajalle vankeustuomio työntekijän seksuaalisesta häirinnästä

Helsingissä toimivan kahvilan toimitusjohtaja on saanut ehdollisen vankeustuomion työntekijän seksuaalisesta häirinnästä.

Toimitusjohtaja oli ottanut työntekijän kahvilaan työntekoa opettelemaan ja siivoamaan iltaisin, ja luvannut tällä olevan myöhemmin mahdollista saada yhtiöstä oikea työpaikka.

Helsingin käräjäoikeuden mukaan toimitusjohtaja oli työssä olon yhteydessä kohdistanut työntekijään useita seksuaalisia tekoja. Hän oli muun muassa useita kertoja tarjoutunut hieromaan työntekijää, ja ainakin yhdellä kerralla joko riisunut tai pyytänyt työntekijää riisumaan päällysvaatteensa ja hyväillyt tai hieronut työntekijää takapuolesta, suudellut tätä selkään ja koskenut tämän emätintä alushousujen päältä.

Käräjäoikeus katsoi, että toimitusjohtaja oli käyttänyt törkeästi väärin työntekijän riippuvuussuhdetta toimitusjohtajaan ja taivuttanut hänet alistumaan seksuaalista itsemääräämisoikeutta loukkaavien tekojen kohteeksi.

Toimitusjohtaja oli siten työnantajana aiheuttanut työntekijän joutumisen haittaa aiheuttavan ja epäasiallisen kohtelun kohteeksi, mitä hänen olisi työturvallissuulain nojalla nimenomaan pitänyt ehkäistä.

Käräjäoikeus katsoi menettelyn täyttävän seksuaalisen hyväksikäytön, työturvallisuusrikoksen ja työsyrjinnän tunnusmerkistöt.

Toimitusjohtaja tuomittiin kolmen kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Lisäksi yhtiö tuomittiin 1 000 euron suuruiseen yhteisösakkoon.

– Työnantaja on työturvallisuuslain mukaan velvollinen puuttumaan työssä esiintyvään seksuaaliseen häirintään heti saatuaan siitä tiedon. Työntekijän tulee siis ilmoittaa häirinnästä. Ilmoitusta ei kuitenkaan vaadita silloin, jos häiritsijä on työnantajan edustaja itse, ja jos teot ovat sellaisia, että esimiesasemassa työskentelevän olisi tullut ilman erillistä ilmoitustakin ymmärtää niiden olevan epäasiallisia, muistuttaa tiedotteessa työsuojelun lakimies Anu Virkki Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Tuomio ei ole lainvoimainen.