Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jo 60 prosenttia saanut koronarokotuksen Suomessa – Miksi Helsingissä nuoret joutuvat odottamaan rokotustaan syksyyn, kun toisaalla samanikäisiä jo rokotetaan?

Juttua päivitetty

Jo lähes 60 prosenttia 16 vuotta täyttäneistä suomalaisista on saanut ainakin yhden annoksen koronavirusrokotetta, kertoi ylilääkäri Otto Helve Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) viikoittaisessa koronatilannekatsauksessa.

Tarkalleen ottaen rokotuskattavuus on 16 vuotta täyttäneillä hieman alle 58, täysi-ikäisillä yli 59 prosenttia.

70 vuotta täyttäneissä rokotekattavuus ainakin yhdellä rokotteella on jo yli 90 prosenttia.

Nelikymppisistäkin jo useampi kuin joka toinen (54 prosenttia) on saanut vähintään yhden annoksen.

Otto Helve muistutti, että on tärkeää ottaa toinen rokoteannos sille varattuna aikana.

– Vaikka yksi rokote suojaa jo hyvin, vasta kaksi rokotetta suojaa kunnolla.

Kansliapäällikkö Kirsi Varhila sosiaali- ja terveysministeriöstä (STM) sanoi, että Suomessa on mietitty, pitäisikö rokotekattavuus saada jopa yli 80 prosenttiin ennen kuin matkustusrajoitukset voidaan poistaa.

STT: Kesän koronarokotukset menevät ensisijaisesti toisen annoksen saajille

Rokotukset etenevät eri kunnissa tällä hetkellä hyvin eri tahtia. Esimerkiksi Helsinki on arvioinut, että nuorten rokotuksiin päästään ehkä vasta syksyllä, kun taas monessa kunnassa rokotetaan jo teinejäkin. Esimerkiksi Lohjalla rokotusten ajanvaraus avautui jo toukokuussa kaikille 16 vuotta täyttäneille.

– Ero johtuu siitä, että on hyvin vaikea arvioida sitä, millä innolla ihmiset rokotteita ottavat, mainitsi johtava asiantuntija Mia Kontio THL:stä.

Helsinki aloittaa koronarokotukset 30–34-vuotiaille

Toinen vaikuttava tekijä on kunnan väestörakenne. Jos kunnassa on paljon ikäihmisiä, merkittävä osa rokotteista menee heidän kakkosannoksiinsa..

– Kaikissa kunnissa tulee vastaan tilanne, että kakkosannoksiin menee enenevä määrä rokotteista, Kontio kuitenkin huomautti.

Hänen mukaansa on mahdollista, että heinäkuussa Suomeen saadaan suunnilleen sama määrä rokotteita kuin toukokuussa, ja silloin suurin osa rokotteista menee kakkosannoksiin.

– Olen pyytänyt sairaanhoitopiirien tasolla, että kunnat yhden sairaanhoitopiirin sisällä olisivat suunnilleen samalla tasolla, Kontio sanoi.

Muokattu 10.6.2021 kello 10.54: Lisätty Kirsi Varhilan osuus. Kello 11.13: Lisätty Mia Kontion osuus.

THL: Kahdella eri koronarokotteella rokottaminen vaikuttaa toimivan – Jo 100 000 saanut Suomessa kahta eri rokotetta

STM: Koronapassi tulee Suomessa käyttöön heinäkuun puolivälissä

Koronan ilmaantuvuus on romahtanut, mutta EM-kisareissua suunnitteleville huolestuttavia uutisia kisamaista