Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maailma puhdistetaan nyt Hervannasta – "Suuret kriisit synnyttävät uusia toimintatapoja"

Tiede: Tampereella tuotetaan itse itsensä desinfioivaa pinnoitetta, jolla on käsitelty yli 2000 kohdetta maailmalla, muun muassa Dubain lentokenttä.

Suomalainen Nanoksi Finland Oy on käsitellyt Suomessa ja maailmalla yli pari tuhatta kohdetta itse itsensä valon avulla desinfioivalla nanopinnoitteella.

Sen kehitti pitkän uran Tampereen yliopistossa tutkijana ja fyysikkona tehneen Pasi Keinäsen yhdessä professori Mika Valdenin ja tutkija Bela Bhuskuten kanssa perustama Plasmonics Oy.

Tamperelaisyrityksen kehittämän pinnoitteen ansiosta mikrobit, virukset, bakteerit, homeitiöt ja muut haihtuvat orgaaniset yhdisteet on mahdollista tuhota pinnoilta kaikkialla, mihin voidaan tuoda valoa.

Plasmonicsilla on toukokuussa 2020 käyttöön otettu laboratorio- ja tuotantotila Hervannassa entisessä VTT:n tilassa.

Pasi Keinänen, joka on nyt sekä Plasmonicsin että Nanoksi Finlandin toimitusjohtaja, pohti vielä vajaa vuosi sitten, että innovaation kansainvälistyminen tapahtuu joskus tulevaisuudessa, mutta se tapahtuikin pikaisesti.

Nanoksin referenssilistalla ovat nyt muun muassa Lontoon Kingly Courtin ostosalue ja Dubain lentoasema.

Pinnoittaminen on toisenlainen ratkaisu, jolla voidaan vähentää maailman kemikaalikuormaa.

Koronapandemian vaikutusta ei voi kiistää Nanoksin toiminnan laajentumisessa.

– Suuret kriisit, koronan tapauksessa maailmanlaajuinen, synnyttävät uusia toimintatapoja ja teknologioita. Aihioita uusista asioista on saattanut jo olla olemassa ennen sitä, mutta ihmisille, yrityksille ja koko yhteiskunnalle tulee kriisin myötä kannustin ottaa ne käyttöön nopealla aikataululla.

– Kriisi on teknologian näkökulmasta kiihdytin, mutta toivottavasti se jättää jälkeensä uuden tavan miettiä, miten esimerkiksi pintojen hygienia ratkaistaan. Aiemmin on käytetty valtavasti erilaisia kemikaaleja niiden desinfiointiin. Pinnoittaminen on toisenlainen ratkaisu, jolla voidaan vähentää maailman kemikaalikuormaa, Pasi Keinänen sanoo.

Aikaväli kohteen seuraavaan pinnoitukseen on noin vuosi, mutta se on kiinni kulutuksesta.

– Esimerkiksi suuren liikenneaseman ulko-ovien kahvoihin saattaa koskea miljoonia ihmisiä vuodessa, joten 12 kuukautta voi olla sellaisessa kohteessa liian pitkä pinnoitusväli.

– Nanoksi tekee myös sisäilmaratkaisuja, joissa ilmasta poistetaan epäpuhtauksia katalyysin avulla eli pinnoitamme esimerkiksi katot ja seinät. Ne eivät kulu käytössä, joten uusimista ei tarvitse tehdä koskaan, Pasi Keinänen muistuttaa.