Tamperelaisen vaalikone: Ruuhkamaksulle tyrmäys – "Ei tue tehdyssä hyöty-arviossa tehokkaasti tärkeitä ilmastotavoitteita"

Vaalikone: Ruuhkamaksua pidetään Tampereella tarpeettomana ja työssäkäyvien lisäverottamisena. Ainoastaan vihreistä enemmistö kannattaisi ruuhkamaksua Tampereella.

Ruuhkamaksua kannattaa vähemmän kuin joka viides Tampereen kuntavaaliehdokas. Marjo Rämö/Tamperelaisen arkisto
Petteri Mäkinen

Petteri Mäkinen

Tampereen kuntavaaliehdokkaiden mukaan ruuhkamaksun käyttöönotto ei ole järkevää liikennepolitiikkaa, eikä sille ole muutenkaan Tampereella edes tarvetta.

Tamperelaisen vaalikoneeseen vastanneista kuntavaaliehdokkaista vähemmän kuin joka viides kannattaisi ruuhkamaksujen käyttöönottoa Tampereella.

Ainostaan vihreistä enemmistö kannattaa ruuhkamaksua. Suurin osa vihreistä nostaa ruuhkamaksut käyttökelpoiseksi keinoksi ilmastomuutoksen hidastamisessa ja toivottavaksi kaupunkikehitykseksi.

– Autoilua on vähennettävä. Tehokkaimmin tämä onnistuu hintaohjauksella, mistä ruuhkamaksut ovat hyvä esimerkki. Oikeudenmukaisinta on aloittaa vähennykset alueilta, joissa joukkoliikenne ja pyöräily ovat realistisia vaihtoehtoja, linjaa Iiris Suomela (vihr.)

Päinvastoin vastanneet vihreät eivät pitäneet asiaa Tampereella ajankohtaisena ja muistuttivat, ettei ruuhkamaksu ole vielä lainsäädännöllisesti mahdollinen.

Ainoastaan vihreiden ja vasemmistoliittolaisten joukossa asian selvittäminen saa kannatusta. Silti vasemmistoliitossakin selvä vähemmistö ilmoittautui ruuhkamaksun kannattajaksi.

– Asiaa pitää ensin selvittää, arvioida maksun keräämisen kustannuksia, sen tuottaja ja vaikutuksia. Yksityisautoilun vähentäminen on kaupungissa hyvä tavoite mutta sen edistämisen keinoja on pohdittava tarkkaan, kirjoittaa Mikko Aaltonen (vas.).

Demareista ruuhkamaksun kannalle ilmoittautui enää joka kuudes ehdokas.

– Selvitetty tällä hallituskaudella: ei tue tehdyssä hyöty-arviossa tehokkaasti tärkeitä ilmastotavoitteita, muut keinot tehokkaampia, tivistää Ilmari Nurminen (sd.)

Kokoomuksessa muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta kaikki ehdokkaat tyrmäävät ruuhkamaksut. Yleisimmän perustelun mukaan se nähdään työssäkäyviin kohdistuvana lisäverona.

– Osa ihmisistä tarvitsee autoa työssäkäyntiin. Joukkoliikenteen houkuttelevuuden lisääminen on lähtökohtaisesti ruuhkamaksuja parempi vaihtoehto ehkäistä ruuhkia, pohtii Sofia Vikman (kok.)

Kaikkein yksimielisimmin ruuhkamaksu tyrmätään perussuomalaisissa ja kristillisdemokraateissa, joista kaikki olivat eri mieltä väitteen kanssa. Perussuomalaisten riveissä peräti 94 prosenttia ilmoitti olevansa täysin eri mieltä.

– Ruuhkamaksu on työssäkäyntivero. En kannata missään olosuhteissa. Autolla liikkuminen on jo nyt liian kallista ja liian verotettua Suomessa, perustelee Veikko Vallin (ps.).

– Joustavaa liikennöintiä, järkeviä liikenneratkaisuja voidaan ja pitää edesauttaa ilman lisämaksuja! toteaa Sari Tanus (kd.).

Keskustassa yksi vaalikoneen täyttänyt ehdokas oli kokeilemisen kannalla. Muuten tiukka linja piti.

– Keskusta sanoo yksiselitteisesti ei ruuhkamaksuille. Tampereen tulee myös tulevina vuosina kehittää autoilun edellytyksiä. Liikenteen on oltava sujuvaa ja palveluiden saavutettavissa helposti, sanoo Jouni Ovaska (kesk.)

Tamperelaisen vaalikoneen ruuhkamaksukysymykseen vastasi 463 kuntavaaliehdokasta.

Tamperelaisen vaalikoneesta

Tampereella pitää ottaa käyttöön ruuhkamaksu.

Vihreät 54 % – 22 % – 24 %

Vasemmistoliitto 36 % – 16 % – 48 %

SDP 13 % – 10 % – 77 %

VaTa 10 % – 20 % – 70 %

Kokoomus 3 % – 1 % – 96 %

Keskusta 3 % – 0 % – 97 %

Kristillisdemokraatit 0 % – 0 % – 100 %

Perussuomalaiset 0 % – 0 % – 100 %

Kaikki ehdokkaat 18 % – 9 % – 73 %

Prosentit (täysin samaa mieltä tai samaa mieltä – en osaa sanoa – täysin eri mieltä tai eri mieltä)

Listassa kaikki puolueet, joista vähintään 10 on täyttänyt Tamperelaisen vaalikoneen. Tamperelaisen vaalikoneen ruuhkamaksukysymykseen on vastannut 463 Tampereen kuntavaaliehdokasta.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut