Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

FBI asetti rikollisille ovelan ansan, jonka avulla Suomessa on takavarikoitu yli 500 kiloa huumeita ja otettu kiinni lähes 100 ihmistä – Tampereelta löytyi varasto, jossa 3D-tulostettiin aseita

Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI asetti rikollisille ansan, joka näkyi maanantaina myös Suomessa laajoina poliisioperaatioina. Operaatio levittäytyi myös Tampereelle.

Kaikkiaan Suomen viranomaiset ovat takavarikoineet salaisessa rikollisuuden torjuntaoperaatiossa yli 500 kiloa huumausaineita, kymmeniä aseita ja satojen tuhansien eurojen edestä käteistä rahaa sekä ottaneet kiinni lähes 100 ihmistä.

– FBI on luovuttanut Suomen viranomaisille tietoja, joiden perusteella on pystytty ohjaamaan paljastavaa rikostutkintaa ja aloittamaan useita esitutkintoja. Toimenpiteitä on tehty Suomessa tiiviissä yhteistyössä poliisilaitosten, Keskusrikospoliisin ja Tullin kesken. Esitutkinnat kytkeytyvät järjestäytyneen ja erityisesti huumausainerikollisuuden torjuntaan, kertoo tiedotteessa rikoskomisario Kimmo Sainio operaatiota Suomessa johtaneesta Keskusrikospoliisista.

Salaista jättioperaatiota johti FBI yhdessä Yhdysvaltain huumepoliisin DEA:n sekä Alankomaiden ja Ruotsin poliisiviranomaisten kanssa. Operaatiossa olivat mukana myös Euroopan unionin lainvalvontayhteistyövirasto Europol ja 16 maata, joista yksi oli Suomi.

Operaatio alkoi, kun FBI kehitti salatun viestintäalustan, jota alkoivat käyttää monet rikolliset eri maissa, myös Suomessa. Rikolliset siirtyivät käyttämään FBI:n alustaa sen jälkeen kun viranomaiset olivat onnistuneet pääsemään sisään muihin alamaailman aiemmin suosimiin viestintäalustoihin, kuten EncroChatiin ja SkyECC:een.

FBI on kertonut kehittäneensä alustan täyttääkseen muiden viestintäalustojen sulkemisesta syntyneen tyhjiön. Myöhemmin FBI tarjosi kertynyttä tietoa muille viranomaisille.

Viestintäalusta toimi lokakuun 2019 ja kesäkuun 2021 välisenä aikana. Tänä aikana käyttäjiä oli noin 12 000 käyttäjää yli sadassa maassa ja FBI keräsi alustalta 27 miljoonaa viestiä.

– FBI on luovuttanut yhteistyömaille oma-aloitteisesti tietoa sellaisten viestien osalta, joiden se katsoi kytkeytyvän kuhunkin maahan esimerkiksi kielen tai henkilöiden asuinmaan takia. Alustaa ei ole FBI:n mukaan käytetty muuhun kuin rikollisten keskinäiseen viestintään, Sainio sanoo tiedotteessa.

Valtaosa operaatioon Suomessa kytkeytyvistä esitutkinnoista on vielä kesken tai niitä ollaan vasta aloittamassa, poliisi kertoo. Samaan kokonaisuuteen liittyvät poliisin mukaan kuitenkin esimerkiksi Itä-Uudenmaan, Länsi-Uudenmaan ja Helsingin poliisilaitosten sekä Tullin ja Keskusrikospoliisin yhdessä tutkima suureen marihuanatakavarikkoon liittyvä esitutkinta, joka on juuri siirtynyt syyteharkintaan. Tutkinnassa takavarikoitiin muun muassa yli 145 kiloa marihuanaa ja konetuliaseita.

Salatun viestinvaihdon paljastuminen on ollut taustalla myös Tullin Tampereella tekemä etsintä varastotilaan, jossa valmistettiin 3D-tulostimilla ampuma-aseiden osia. Tilasta takavarikoitiin kaksi toimivaa asetta sekä lukuisia aseiden osia ja suuri määrä ampumatarvikkeita.