Maanantaina alkaa historiallisten muutosten tie Tampereen joukkoliikenteessä – ”Helpompi kertoa, mikä ei muutu”

Liikenne: Tampereella on kesällä edessään joukkoliikenteen historian suurimmat uudistukset. Osa niistä tehdään jo alkavan viikon maanantaina. Muutoksia tulee linjoihin ja niiden reiteille.

Nysse-liikennettä Paunulla ajava Teuvo Seppälä pääsee ottamaan tutun matkakortinlukijan vasemmassa kyljessä olevan lähimaksun lukijan käyttöön maanantaina. Petteri Mäkinen
Petteri Mäkinen

Petteri Mäkinen

Tampereen joukkoliikenteessä on tänä kesänä luvassa historian suurimmat uudistukset, kun ratikka aloittaa virallisen liikenteensä ja bussilinjastot rakennetaan uudestaan.

Portaittain tapahtuvista muutoksista iso osa astuu voimaan jo maanantaina.

– Tällaista määrää muutoksia ei ole ollut sadan vuoden aikana Tampereen joukkoliikenteen historiassa. Melkein on helpompi sanoa, mikä ei muutu kesän aikana, tiivistää joukkoliikennejohtaja Mika Periviita.

Historian suurin muutosten päivä koittaa maanantaina 9. elokuuta, kun varsinainen ratikkaliikenne alkaa kahdella linjalla ja sitä tukeva bussien Linjasto 2021 aloittaa kokonaisuudessaan.

TÄMÄ KAIKKI MUUTTUU MAANANTAINA.

Muutospaketti toteutetaan portaittain ja iso osa pysyvistä linjamuutoksista otetaan käyttöön jo maanantaina samalla, kun bussien kesäliikenne alkaa.

Tämä on huolella ja pitkään valmisteltu uudistus.

Maanantaina tulee voimaan merkittäviä muutoksia peräti 16 bussilinjalla ja kokonaan uusia bussilinjoja perustetaan neljä.

Portaittain tapahtuvissa uudistuksissa ensi viikon pääpaino on Länsi-Tampereella ja keskustan reiteissä. Lisäksi runkolinja 3 aloittaa käytännössä toimintansa jo nyt.

– Kun Länsi-Tampereen liityntäliikennettä ei ole vielä suunniteltu ratikalle, voidaan linjastomuutokset toteuttaa jo nyt. Kun Hämeenkadulla on jo näin paljon ratikkaliikennettä, voidaan osa keskustan reiteistä siirtää kehille jo nyt, tiivistää suunnittelija Leena Huhtala Nyssestä.

Tampereen keskustan bussiliikenteessä linjat palaavat Hämeenkadulle, kun Aleksis Kiven katua, Puutarhakatua ja Satakunnankatua viime vuosina kulkeneet poikkeusreitit päättyvät.

Tulevalla ratikkalinjalla 3 Hervannasta Pyynikintorille alkaa maanantaina aikataulun mukaan arkisin kello 7–20 vartin vuorovälillä ajettava liikenne. Ratikkaliikenne linjalla jatkuu koeliikenteenä, ja osa linjan liikennöinnistä hoidetaan edelleen bussein.

Suurimmat muutokset ovat kuitenkin edessä vasta 9. elokuuta, jolloin virallinen ratikkaliikenne aloittaa kahdella linjalla eli Hervannan ja Pyynikintorin sekä Kaupin kampuksen ja Sorin aukion välillä. Samalla käyttöön otetaan koko bussiliikenteen Linjasto 2021.

Tällöin ratikka liikennöi kummallakin linjalla 7,5 minuutin vuorovälillä ja neljä ratikan liityntäbussilinjaa aloittaa. Muutoksia tulee jälleen 15 linjalle ja uusia bussilinjoja perustetaan seitsemän.

– Tämä on huolella ja pitkään valmisteltu uudistus. Eli ei hirveästi jännitä, vaikka näin isossa muutoksessa on jopa todennäköistä, että tulee korjattavaa, pohtii Periviita.

Elokuusta eteenpäin yhteensä 56 bussilinjalla kulkee 260 bussia ja kahdella ratikkalinjalla 15 vaunua.

Mikä muuttuu maanantaina? Katso uudet linjat ja linjamuutokset www.tamperelainen.fi tai www.nysse.fi/kesa.html

Tekniikka

Lähimaksu käyttöön maanantaina

Nysse ottaa maanantaina käyttöönsä lähimaksun bussi- ja ratikkaliikenteessä. Yksittäinen kertamaksu on samanhintainen kuin aikuisten mobiilikertalippu.

Nyssen liikenteessä lähimaksu on ollut koekäytössä linjalla 15 ja ratikan koeliikenteessä jo toukokuun ajan.

– Testit ovat menneet sujuvasti, eikä merkittäviä ongelmatilanteita ole tullut eteen. Pienempiä on selvitelty yhteistyössä pankkien ja järjestelmäntarjoajien kanssa, kertoo Nyssen projektipäällikkö Elli Kotakorpi.

Kotakorven mukaan pienemmissä ongelmatilanteissa esimerkiksi lähimaksuominaisuus on joidenkin pankkien kohdalla pyytänyt tavanomaisesta lähimaksusta tutun ajoittaisen tunnusluvun tarkistuksen, mitä ei joukkoliikennematkaa maksettaessa pitäisi tapahtua.

Jos korttiin yhdistetyllä tilillä ei ole katetta, kortilla voi silti tehdä yhden matkan. Matkan jälkeen kortti päätyy estolistalle, jolta pääsee pois, kun ensimmäinen matka on maksettu.

Nyssen kyydissä voi edelleen maksaa matkansa matkakortilla tai Nysse Mobiilista ostetuilla mobiililipuilla. Bussista voi ostaa kertalipun käteisellä, ja sillä voi vaihtaa myös ratikkaan lipun voimassaoloaikana. Ratikasta ei saa lippuja käteisellä

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut