Asuminen: Kuntavaaliehdokkaiden mielipiteet jakautuvat liki tasan.
Tamperelaisten kuntavaaliehdokkaiden mielipiteet jakautuvat lähes tasan, kun heiltä kysyttiin vaalikoneessa ikäihmisten kotona asumisesta.”Kotona hoidettavien vanhusten osuutta tulee nostaa selvästi nykyisestä kehittämällä kotihoidon palveluja ja vähentämällä laitospaikkoja” -väittämästä samaa mieltä oli noin 46 ja eri mieltä noin 42 prosenttia.
Suurin osa ehdokkaista oli avoimissa vastauksissaan sitä mieltä, että ikäihmisen vapaus valita on tärkeä kriteeri: on tärkeää voida asua kotonaan mahdollisimman pitkään, jos se on mahdollista. Muun muassa Niina Sagulin (kd.)oli huolissaan siitä, että tänä päivänä liian moni huonokuntoinen vanhus on kotonaan ”vankina” kotihoidon turvin.
– Kunnissa tulee huolehtia riittävästi palveluasumisen mahdollisuuksia vanhuksille, jotka eivät pärjää kotona tai eivät halua enää asua omassa kodissaan. Vanhuksetkin kaipaavat sosiaalisia kohtaamisia ja virikkeellistä tekemistä, Sagulin toteaa.
Osaa ehdokkaista on vahvasti sitä mieltä, että kotihoito on aina parempi vaihtoehto.
– Olen sitä mieltä, että jokainen ikäihminen ansaitsee arvokkaan vanhuuden. Mikään ei olisi niin kohtuutonta kuin luistaa ikäihmisten hyvinvoinnista. Koti on kotona, ei ankeassa kurjassa laitoksessa, toteaa Severi Jatuli (ps.).
Vasemmistoliiton Milka Hanhela uskoo, että ihminen viihtyy parhaiten kotonaan, mutta huomauttaa, että koti voi olla myös palvelutalossa.
– Tampereella ei tällä hetkellä ole lainkaan riittävästi ympärivuorokautisen hoivan paikkoja suhteessa kysyntään, ja jos niitä vähennettäisiin entisestään, toisi se kotihoidon piiriin yhä enemmän potilaita, jotka tarvitsisivat tosiasiassa täyspäiväistä tukea.
Hanhela ehdottaakin kotihoidon ja laitoshoidon välimuotoista asumista, kuten myös muun muassa Janne Aaltonen (vihr.).
– Ikääntyneille sopivia, esteettömiä asuntoja tulee sijoittaa lähelle toisiaan, jotta riittävät kotiin tuotavat palvelut voidaan toteuttaa kustannustehokkaasti, Aaltonen ehdottaa.
Ari Asp (kok.) muistuttaa, että yleensä jossain vaiheessa tulee se piste, jonka jälkeen kotona ei enää selviä.
– Esimerkiksi vakavasti muistisairaan vanhuksen paikka ei ole kotona, vaikka siellä kävisi kotihoidon työntekijä monta kertaa vuorokaudessa kääntymässä, Asp sanoo.