”Pää pystyyn ja eteenpäin” – Tampereella on jo luvattu antaa apua kulttuuripääkaupunkitittelin nenän edestä napanneelle Oululle

Kulttuuri: Euroopan kulttuuripääkaupungin valinnut raati julkistaa hakijoiden pisteytykset juhannuksen tienoilla. Silloin selviää, miksi Oulu voitti Tampereen ja Savonlinnan.

Tampereesta ei tullut Euroopan kulttuuripääkaupunkia vuodelle 2026, mutta Pirkanmaalla vyötetään jo kupeita niin sanottua plan b:tä varten. Kulttuuripääkaupungiksi valittiin Oulu.

Projektijohtaja Perttu Pesä kertoo, että jo pari tuntia valinnan jälkeen hän kävi Pirkanmaan kunnanjohtajien kanssa läpi jatkotoimenpiteitä.

– Käytiin läpi, että miten tässä kävi ja avattiin vähän, että miten tästä eteenpäin. Hyvässä konsensuksessa, vaikka pettyneitä ollaankin, Pesä sanoo.

– Meidän hakemus oli vahvin, mutta ei voi mennä raadin päiden sisään.

Taiteellisen johtoryhmän jäsen Marika Vapaavuori ei usko, etteivätkö Tampereen yhdenvertaisuutta ja eurooppalaisia arvoja korostavat teemat olisi olleet tärkeitä.

– Kävikö niin, että ajateltiin, että Oulussa on enemmän tehtävää, Vapaavuori pohtii.

Päätöksen kulttuuripääkaupungista teki yhdeksänhenkinen raati. Päätös tehtiin hakukirjan, kaupunkivierailun ja presentaation perusteella. Raati julkistaa kaupunkien pisteytykset juhannuksen tietämillä.

– Mielenkiinnolla odotetaan, Pesä toteaa.

Jo hakuprosessin aikana valmisteltiin varasuunnitelma, jos Tamperetta ei valitakaan. Varasuunnitelma on varsinaista ohjelmaa pienempi ja sen budjetti on vähintään kymmenen prosenttia kuntien yhteisestä budjetista. Tampereen osuus alkuperäisestä budjetista oli 18,75 miljoonaa ja kuntien osuus 6,48 miljoonaa euroa.

– Työ ei ole mennyt hukkaan. Plan b on resursseiltaan pienempi, mutta siihen on sitoutunut koko alue, kertoo Marika Vapaavuori.

Pesän mukaan varasuunnitelma toteutetaan hieman nopeammalla aikataululla, arviolta vuosina 2022–2024. Varasuunnitelma ei kuitenkaan ole vielä valmis.

– Olen vähän taikauskoinen kaveri, en suostu backuppaamaan tuollaisia asioita, Pesä toteaa.

Apulaispormestari Jaakko Stenhäll (vihr.) totesi jo Tampereen kisakatsomossa, että Tampereella on paljon annettavaa Oululle. Pesä vahvistaa tämän ja sanoo, että myös Savonlinna on tehnyt ison työn. Yhdessä muiden kaupunkien hakuprojektien johdon kanssa ehdittiin jo sopia alustavasti asiasta.

– Palaamme tulevaisuudessa aiheeseen, kunhan pöly laskeutuu.

Pesän mukaan kulttuuripääkaupunkihaku oli hieno prosessi ja sen tekemiseen osallistui yhteensä yli 8000 ihmistä.

– Saimme toista tuhatta erilaista ohjelmaideaa, Pesä kiittelee.

– Nyt pää pystyyn ja eteenpäin.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut