Näin Tamperen keskusta pidetään siistinä kesällä – Keskustorilla apuna siivousrobotti

Kesä: Siivouslistalla on tavallista enemmän puistoja tavallista tiukemmalla aikataululla. Apuna ovat vastuullisuusagentit ja siivousrobotti.

Korona-aika synnytti Tampereella Tampereen Infra Oy:n työpäällikkö Teemu Kylmäkosken mukaan puistobuumin eli ihmiset olivat viime kevään ja syksyn välisenä aikana ulkona ja tietysti myös puistoissa aiempaa enemmän. Se merkitsi myös roskien lisääntymistä viheralueilla.

– Viheralueilta kertyi vuonna 2020 47 tonnia enemmän jätettä kuin edellisenä vuonna, mikä tarkoittaa 330 täyttä Molokia eli syväkeräysastiallista enemmän jätettä, Kylmäkoski havainnollistaa muutoksen.

Tampereen Infra reagoi tilanteeseen lisäämällä viikonloppuisin siivottavien puistojen määrää ja tiukentamalla siivousaikataulua.

Lauantaisin ja sunnuntaisin siivotaan Koskipuistoa, Kirjastonpuistoa, Näsinpuistoa ja Pyynikin kirkkopuistoa ja Pyynikin uimarannan ja kesäteatterin ympäristöä, Hämeenpuistoa, Eteläpuistoa, Sorsapuistoa ja Emil Aaltosen puistoa. Siivouksen yhteydessä tyhjennetään puistojen roska-astiat ja alueelta kerätään irtoroskat pois.

Uusia viikonloppusiivousalueita ovat Arboretum ja ruusutarha juhannuksesta alkaen. Uusi siivottava alue on myös Santalahdenpuisto, jota siivotaan sunnuntaisin. Siivousaluetta laajennettiin myös Eteläpuistossa eli sitä on viety Nalkalanrannan jatkeesta kohti Pyynikkiä.

Viikonloppusiivoustyöt tulee olla tehtynä pääsääntöisesti kello 12 mennessä ja Koskipuistossa, Kirjastonpuistossa, Hämeenpuistossa kello 10 mennessä.

Viheralueilta kertyi vuonna 2020 47 tonnia enemmän jätettä kuin edellisenä vuonna.

Viheralueiden siivoamisessa käytetään näiden lisäksi myös reagointia esimerkiksi sään mukaan.

– Seuraamme yhdessä viikonloppusiivoukset hoitavan urakoitsijan kanssa sääennusteita ja pohdimme sen mukaan, onko syytä ottaa jonakin helleviikonloppuna hoidettavaksi lisäsiivousalueita. Esimerkiksi Ratinan tapahtumapuisto ja Liisanpuisto ovat hienolla säällä suosittuja piknikpaikkoja, Teemu Kylmäkoski sanoo.

Roska-astioiden määrää on jo lisätty ja 7. kesäkuuta alkavalla viikolla viheralueille tulee lisää kausiroskiksia.

Tori- ja katualueista koneellisesti puhdistetaan Laukontori, Pyynikin uimarannan ja kesäteatterin pysäköintialueet, rautatieaseman edusta, linja-autoasema, Hämeensilta, Keskustori ja Pakkahuoneenaukio.

Tampereen kaupunki palkkasi täksikin suveksi 16 nuorta vastuullisuusagenteiksi pitämään huolta keskusta-alueen siisteydestä ja muuttamaan asenteita.

Siivoamisen lisäksi agentit pyrkivät vaikuttamaan kaupungilla liikkuvien ihmisten asenteisiin siten, ettei kaduille ja puistoihin heitetä roskia. Agentit aloittavat työnsä kesäkuussa.

Robotti on apuna siivoamisessa

Tampereen Infra Oy:llä on apuna alueiden siivoamisessa kumipyöräinen kesätyöntekijä, joka ei paljoa puhele.

Punaisen laitteen, joka kaukaa katsottuna näyttää tavallista suuremmalta ruohonleikkurilta, voi suvena bongata Keskustorin ympäristöstä.

Tamperelaisyritys Tekno-Ants Oy:n AntRobot putsaa katualueita itsestään seuraamalla edessä kulkevaa ihmistä. Robotti tunnistaa mahdolliset muut liikkujat työntekijät haalarin lahkeessa olevasta heijastinlapusta.

– Laitteessa on antureita joka puolella. Niillä se tunnistaa ympäristön eikä tule kenenkään päälle. Jos mitä tahansa osuu sen puskuriin, robotti pysähtyy välittömästi, kunnossapitotyöntekijä Tero Hurme kertoo.

Ants-apurobottia on apuri moneen muunkinlaiseen toimintaan: teollisuuteen, puutarhalle, tilalle, talleille, pihahuoltoon tai rakennustyömaalle. Se kantaa tai vetää taakan, siivoaa ihmisen puolesta ja toimii jopa sähkömönkijänä.

Apurobotti tyhjentää säiliönsä itsenäisesti, sitä voi ohjata kauko-ohjaimella tai opettaa sille reitin.

Tampereen Infra koekäyttää robottia syys-lokakuun taitteeseen.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut