Suomenkarjalauma laiduntaa ja hoitaa luontoa Iidesjärven rantaniityllä

Tampereen Iidesjärven itäpään rantaniittyä hoitaa nyt neljän suomenkarjan hiehon lauma, joka saapui työmaalleen 1. kesäkuuta Ahlmanilta.

Hiehot parantavat linnuston olosuhteita pitämällä niityn avoimena ja matalakasvuisena. Myös hyönteisten määrä lisääntyy ja lajisto monipuolistuu lannan myötä, ja hyönteissyöjälintujen ravinnon saanti paranee.

Hyötyjiä ovat lintujen lisäksi lepakot sekä luontodirektiivilla suojellut viitasammakko ja täplälampikorento.

Laidunnus on osa ympäristöministeriön rahoittamaa Kunta-Helmi-hanketta. Tampere kunnostaa hankerahoituksella sekä Iidesjärven että Vähäjärven linnuston oloja. Iidesjärvi on Tampereen tunnetuin lintujärvi, jonka linnustoon kuuluvat muun muassa naurulokki, silkkiuikku, telkkä, nokikana, liejukana, satakieli ja ruokokerttunen.

Hiehoja voi katsella aidan takaa, mutta niitä ei pidä ruokkia eikä häiritä. Laidun tarjoaa naudoille sopivasti ravintoa, ja niille tarjotaan lisäksi puhdasta vettä ja kivennäistä. Eläinten vointia seurataan päivittäin.

Laumassa on kolme länsisuomenkarjan ja yksi itäsuomenkarjan hiehoa. Itäsuomenkarja eli kyyttö on vanhin suomalainen lypsykarjarotu, ja rotu oli vaarassa hävitä kokonaan. Nyt lehmiä on Suomessa lähes 1800. Kyyttöjen väritys vaihtelee, mutta usein kyljet ovat punaruskeat ja selkä ja maha valkoiset.

Länsisuomenkarja on yleisin maamme alkuperäisroduista, ja lehmiä on noin 3000 tällä hetkellä. Länsisuomen lehmät ovat usein punaruskeita, mutta väri voi olla vaalea tai lehmässä voi olla valkoisia läikkiä.

Hiehot laiduntavat haassa elo-syyskuulle saakka. Laidunnusta on tarkoitus jatkaa myös ensi kesänä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut