Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Tampereen tulosennuste 18,8 miljoonaa miinuksella – "Yksiköiden tulee pyrkiä välttämään kuluvan vuoden talousarviota uhkaavia ylityksiä"

Tampereen kaupungin tammi–huhtikuun toteuman perusteella laadittu tulosennuste on 18,8 miljoonaa euroa alijäämäinen, mikä on 4,4 miljoonaa euroa ennakoitua heikompi.

Erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon menokehitys on budjetoitua suurempi, sillä lautakunnan talousarvion ennustetaan ylittyvän 20,4 miljoonalla eurolla. Merkittävimmät ylitykset aiheutuvat lastensuojelun ja vammaispalvelujen ostoista.

– Kaupungin eri yksiköiden tulee pyrkiä välttämään kuluvan vuoden talousarviota uhkaavia ylityksiä ja tavoitella ennustettujen ylitysten pienentämistä mahdollisimman paljon, sanoo konsernijohtaja Juha Yli-Rajala tiedotteessa.

Talousarvio on näillä näkymin ylittymässä myös muualla kuin sosiaali- ja terveydenhuollossa. Sivistys- ja kulttuurilautakunnan osalta vuosisuunnitelma on ylittymässä 3,9 miljoonalla eurolla, joukkoliikennelautakunnan 3,7 miljoonalla eurolla sekä elinvoima- ja osaamislautakunnan 3,2 miljoonalla eurolla.

Tehdyistä säästötoimenpiteistä tulee raportoida kaupunginhallitukselle vuoden aikana talousraportoinnin yhteydessä.

Vuoden 2021 toiminnan tavoitteiden valmistelussa on huomioitu koronapandemia ja sen vaikutuksia kaupungin toimintaan ja kuntalaisiin. Tavoitteiden asettamisessa on korostettu ennen kaikkea koronapandemian jälkeistä toiminnan elpymistä sekä tavoitetasojen maltillistamista.

Toimintakatteen ennustetaan toteutuvan 29,7 miljoonaa euroa budjetoitua heikompana ja toimintakate on kasvamassa 5,7 prosentilla. Verorahoitus on pysymässä suunnilleen vuoden 2020 tasolla, sillä valtionosuuksia on kertymässä 40 miljoonaa euroa viime vuotta vähemmän. Tähän syynä on koronaviruspandemian korvausten merkittävä pieneneminen vuodesta 2020. Sen sijaan verotuloja on kertymässä noin 44,7 miljoonaa euroa viime vuotta enemmän.

Ulkoisia nettoinvestointeja on toteutumassa 256,1 miljoonaa euroa, mikä alittaa vuosisuunnitelman 40,1 miljoonalla eurolla. Poikkeaman syynä on erityisesti talonrakennushankkeiden lykkääntyminen. On hyvin todennäköistä, että investoinnit toteutuvat arvioitua pienempänä.

Kaupungin lainakantaennuste on 981 miljoonaa euroa, mikä on 70 miljoonaa euroa talousarviota vähemmän. Asukaskohtaiseksi lainamääräksi vuoden lopussa ennustetaan 4 013 euroa.