Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Joko vihdoin tulisi Teatterimuseo... edes digitaalisena? – Olavi Veistäjä perusti 1960, Sylvi Salonen antoi rahaa 1970-luvulla, nyt asialla on veteraani teatteriväki

Kulttuuri: Tampere on saamassa 60 vuotta vireillä olleen Teatterimuseon – se tulee digitaalisena.

Sanotaan, että Hämeessä kaikki käy hitaasti ja ainakin teatterimuseon kohdalla se pitää paikkansa. Teatterimuseo perustettiin jo vuonna 1960 toimittaja ja kulttuurivaikuttaja Olavi Veistäjän johdolla, mutta hanke hiipui.

Näyttelijä Sylvi Salonen lahjoitti 1970-luvulla museolle suuren summan rahaa, mutta sekään ei vienyt eteenpäin.

Nyt asialla on teatterialan eläkeläisten perustama Eino-klubi ja toiveissa on, että Tampereen Digitaalinen Teatterimuseo avautuu keväällä 2023. Sitä on puuhattu jo 60 vuotta, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Eino Salmelaisen mukaan nimetty Eino-klubi päätti muutama vuosi sitten lähteä tutustumaan Suomen Teatterimuseoon Helsinkiin. Tiedossa oli, että Tampereelta on sinne lahjoitettu paljon materiaalia ja odotukset olivat suuret. Pettymys oli kuitenkin suuri – näyttelyssä ei ollut kuin yksi TTT:n roolipuku ja valokuva TT:n Tukkijoella- näytelmästä.

Kotiin palatessa virisi vilkas keskustelu oman teatterimuseon saamisesta – onhan Tampere Suomen teatteripääkaupunki. Vuonna 2016 Eino-klubilaiset perustivatkin Tampereen Teatterimuseo -yhdistyksen ja alkoivat kerätä materiaalia. Lahjoituksia – valokuvia, teatterikirjoja ja kaikkea mahdollista on kertynyt niin paljon, että niille toivottaisiin museotoimen tiloista säilytystila.

Teattereiden eläköityneitä ammattilaisia alettiin myös haastatella videokuvauksin ja ne ovat ainutlaatuinen aarre tulevaisuudessa.

Olemme kokoontuneet lähes viikoittain, ideoineet ja vieneet asiaa eteenpäin.

Lukuisat yhteydenotot Tampereen kaupunkiin ja museotoimeen tuottivat Vapriikkiin laajan Teatterikaupunki-näyttelyn, joka avautui 7.6.2011 ja sulkeutui tänä keväänä. Varsinaista jatkuvaa museota ei Vapriikkiin ole saatu.

Tämän vuoden tammikuussa kaupunginvaltuutettu Sofia Vikman (kok.) teki valtuustoaloitteen teatterimuseon saamiseksi Tampereelle ja sai taakseen valtaosan valtuutetuista yli puoluerajojen.

Myötämielisyyttä hankkeelle siis löytyy, mutta ei vakinaista paikkaa ei. Niinpä päädyttiin perustamaan Tampereen Digitaalinen Taidemuseo. Se koetaan tulevaisuuden kannalta hyväksi ratkaisuksi ja tuo samalla teattereille uuden lipunmyyntikanavan.

Yhdistyksen keräämä materiaali digitalisoidaan ja tallennetaan niin, että museon sivuille on mahdollisimman helppo päästä. Sinne voidaan rakentaa myös digitaalisia näyttelyitä.

Teatterimuseon ahkerimpina puuhaajina ja ydinryhmänä toimivat Esko ja Maija Raipia sekä Liisa Roine ja Seppo Mäki.

– Olemme kokoontuneet lähes viikoittain, ideoineet ja vieneet asiaa eteenpäin. Liisalla on pistämättömän hyvä muisti, josta on ollut paljon apua. Nyt työryhmään on saatu mukaan myös Anna-Liisa Tapio, Tarja Kankainen ja Olli-Pekka Ulkuniemi. Yhteisellä asialla ovat kaikki Eino-klubin jäsenet. Kirjoittajiksi ja haastattelujen tekijöiksi on saatu monia alan huippuammattilaisia, joten hyvällä tolalla ollaan, vakuuttaa Esko Raipia.