Varkaudet: Kalevankankaan hautausmaalta on viime viikkoina anastettu kukkia. Ilmiö ei ole suuri, mutta teon rangaistusasteikko yltää vankeuteen asti.
Kalevankankaan hautausmaalla vieraillut rouva otti yhteyttä Tamperelaisen toimitukseen. Leskeksi pari vuotta sitten jäänyt vanhempi nainen oli viime viikonloppuna hautausmaalle saapuessaan keskustellut toisen hautausmaalla käyneen henkilön kanssa.
Tämän sukuhaudalta oli varastettu pelargonioita.
– Ihmettelimme sitä yhdessä, että kuka viitsii tehdä jotain tuollaista.
Sitten rouva pääsi miehensä haudalle, jota on hoitanut säännöllisesti.
– Sieltä oli viety keltainen, iso päivänkakkarapusikko, jossa oli toistakymmentä kukkaa aukikin. Se oli ollut siellä pari viikkoa. Sen viemiseksi on tarvittu lapiotakin. Enää oli kukasta monttu vain jäljellä, rouva ihmettelee.
Kukan kohtalo on jäänyt rouvalle hämärän peittoon. Asia harmittaa häntä paljon.
– En tiedä mihin se on päätynyt, en tiedä kuka sen on vienyt, enkä tiedä koska se oli viety. Harmittaa, se oli komea kukka, loisti ja näkyi kauas. En tiedä, uskaltaako viedä uutta tilalle kun ei tiedä jos sekin varastetaan, rouva sanoo.
Tampereen seurakuntien hautaustoimen päällikkö Jyrki Lehtonen kertoo, että asia on hänelle tuttu useamman vuoden ajalta. Lehtosen mukaan asiassa ei voi kuitenkaan puhua varsinaisesti mistään ilmiöstä: varkauksia tulee hänen tietoonsa vuosittain yhden käden sormilla laskettava määrä.
– Varikset ovat tyypillisiä kukkaryöväreitä. Niiden matkaan lähtee leikkokukkia, Lehtonen kertoo.
Lintujen syyksi kaikkia varkauksia ei toki voi laittaa. Sitten on ihmisiä, jotka tietävät mitä tekevät. Tällainen teko voidaan luokitella poliisin papereissa näpistykseksi.
– On ihmisiä, jotka tulevat hautausmaalle ja huomaavat, että heillä ei ole kukkia mukana. Ratkaisuksi kukka kähvelletään toiselta haudalta.
– Sitten on vanhoja ihmisiä, joilla on dementia. Muistan takavuosilta tapauksen, jossa henkilö oli vaan asiaa sen kummemmin tajuamatta ottanut kukan vieraalta haudalta mukaansa, Lehtonen kuvailee.
Poliisi kertoo, että asia tulee esille harvoin, mutta säännöllisesti. Erityisestä ilmiöstä ei voi puhua, mutta Sisä-Suomen poliisin rikoskomisario Arto Partanen huomauttaa että kevyistä rikosnimikkeistä ei vastaavanlaisten tekojen osalta puhuta.
– Puhutaan hautarauhan rikkomisesta ja näpistyksestä. Ensinmainitusta voi saada kuitenkin vankeuttakin, Partanen sanoo.
Joskus rikosilmoituksia on tullut ja asiat ovat edenneet tutkintaan asti. Poliisi arvioi, että kaikista havaituista tapauksista ei ilmoituksia tehdä.
– En muista, että vastaavaa olisi koskaan käsitelty käräjillä, Partanen arvioi.