Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Nuorille tarjolla enemmän kesätöitä kuin viime vuonna, kertoo SAK:n kysely

Nuorille on tänä kesänä tarjolla selvästi viime kesää enemmän kesätyöpaikkoja ja niiden määrä myös lisääntyy kaikilla toimialoilla, ilmenee SAK:n tekemästä kyselystä.

SAK kysyi kesätöistä luottamushenkilöiltä. Heistä 67 prosenttia kertoi, että hänen työpaikalleen palkataan tänä vuonna kesätyöntekijöitä. Viime vuonna vastaava luku oli 56 prosenttia.

Kesätyöpaikkojen määrä romahti viime kesänä koronapandemian takia.

– Viime kesänä jopa jo sovittuja kesätöitä jouduttiin perumaan. On ilahduttavaa, että työpaikoille halutaan nyt palkata enemmän kesätyöntekijöitä, vaikka koronaa edeltävälle tasolle ei vielä päästä, sanoo SAK:n koulutus- ja työvoimapoliittinen asiantuntija Kirsi Rasinaho tiedotteessa.

Vuonna 2019 luottamushenkilöistä 71 prosenttia kertoi, että heidän työpaikalleen palkataan kesätyöntekijöitä.

Kesätyöpaikkojen lisäys on suurinta yksityisellä palvelualalla, jossa 66 prosenttia kyselyyn vastanneista kertoo, että työpaikalle palkataan kesätyöntekijöitä. Viime vuonna näin vastasi 52 prosenttia alan luottamushenkilöistä.

Luottamushenkilöistä neljännes kertoo, että kesätyöntekijöitä palkataan nyt viime kesää enemmän. Yli puolet eli 55 prosenttia kertoo, että palkattavien määrä on sama kuin vuosi sitten.

Vastaajista 14 prosenttia kertoi, että nuoria palkataan kesätyöhän Tutustu ja tienaa -mallin kautta. Viime vuonna luku oli 11 prosenttia. Kolmannes vastaajista ei kuitenkaan tiedä, palkataanko mallin kautta työntekijöitä.

– Tässäkään ei päästä samalle tasolle kuin ennen koronapandemiaa. Vuonna 2019 viidennes vastaajista kertoi, että työpaikalla hyödynnetään Tutustu ja tienaa -mallia, Rasinaho sanoo.

Hän harmittelee, että mallin hyödyntäminen on työpaikoilla jäänyt viime vuosina vähäiseksi.

– Myös alle 18-vuotiaiden nuorten on tärkeä saada työkokemusta, sillä se vaikuttaa nuoren kehitykseen ja itsetuntoon. Parhaimmillaan kesätyökokemus auttaa nuorta valitsemaan itselleen mieluisan opiskelualan ja vaikuttaa näin myös nuoren tulevaan työuraan, Rasinaho sanoo.

Luottamushenkilöpaneeli kesätyöntekijöiden palkkaamisesta SAK:laisille työpaikoille toteutettiin toukokuussa ja siihen vastasi 784 luottamushenkilöä.