Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uurnainto on nyt vaalien iso kysymys – "Valistunut prosenttiarvio on kuitenkin tällä hetkellä jo 55"

Näkökulma: Yleispolitiikka hallitsee kuntavaalien agendaa. Ainakin yksi tärkeä paikallinen asia pitäisi olla listalla, muistuttaa politiikan asiantuntija.

Pertti, ennakkoäänestys alkaa tänään. Kuinka sankasti vaalikansa uurnille vaeltaa?

– Tämä on todella mielenkiintoista nähdä. Esimerkiksi viime kuntavaaleissa 45 prosenttia äänestäneistä äänesti ennakkoon. Äänestäjäprofillit vaihtelevat ennakkoäänestyksen ja varsinaisen vaalipäivän välillä selvästi, joten sillä, miten ennakkoäänestys lähtee liikkeelle on suuri merkitys. Tiivistetysti ennakkoon äänestävät eläkeläiset ja kannastaan varmat. Tämä suosii perinteisiä puolueita demareita, kokoomusta ja keskustaa. Varsinaisena vaalipäivänä on uurnilla suhteellisesti enemmän liikkuvia äänestäjiä, joka suosii perussuomalaisia ja vihreitä.

Mitä uurnille kulkijat tällä hetkellä miettivät, kun äänestyspäätöstä tekevät?

– Vaikka kuntavaaleissa pitäisi äänestää, on yleispolitiikka korostunut vahvasti. Tätä korostavat myös television jatkuvat puheenjohtajatentit. Elvytyspaketti ja koronatilanne jyräävät puheenaiheissa.

Mistä paikallisista aiheista pitäisi puhua?

– Olen sanonut tämän ennenkin: sotesta pitäisi puhua. Kun äänestäjiltä kysytään paikallisesti tärkeitä asioista, nousevat esille terveyspalvelut ja vanhustenhuolto. Nyt esillä ovat paljon mielenterveyspalvelut. Ne ovat juuri asioita, joita ollaan viemässä kuntien päätäntävallasta pois. Toivon, että kaikki ehdokkaat kertovat kantansa soteen ja siihen liittyvään maakuntahallintoon.

Kuka on nyt vahvoilla?

– Oppositio on petrannut asetelmiaan. Vaikka hallitus on onnistunut koronan hoidossa terveydellisestä näkölkumasta, ohjautuu keskustelu jo perinteisempiin poliittisiin kysymyksiin, kuten talouteen. Perussuomalaiset hyökkäävät tiukasti keskustaa vastaan ja tavoittelevat äänestäjiä heidän kannattajakunnastaan. Mielenkiintoista nähdä, kumpaa äänestetään vai äänestetäänkö kumpaakaan.

Jatkuuko demarien laskusuhdanne vaaleihin?

– Pääministeripuolue kärsii aina vaaleissa. Nyt pitää muistaa, että viime kuntavaaleissa demarien puheenjohtaja Antti Rinne oli hyvin epäsuosittu. Tähän verrattuna Sanna Marinin asema on merkittävästi parempi. Rohkeuden puutteesta Marinia ei voi ainakaan syyttää, sillä puheet kuntaveron muuttamisesta progressiiviseksi juuri vaalien alla eivät nosta suosiota. Varsinkin veropuolue kokoomus pääsee iskemään tiukasti kiinni.

No, tältä pohjalta, kuinka moni näissä vaaleissa lähtee uurnalle? Talvella olit sitä mieltä, että 50:n äänestysprosenttikin tekee tiukkaa.

– Koronatilanne on parantunut ja kehyskriisin jälkimainingit ovat lisänneet politiikan kiinnostusta. Toisaalta vaalien aika on poikkeuksellinen ja kesä painaa monella päälle. Valistunut prosenttiarvio on kuitenkin tällä hetkellä jo 55.