Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Saunalautalta ei enää pulahdeta Ratinan suvantoon uimaan – Tampere ohjaa saunalautat uusiin kotisatamiin

Tampereen kaupunki on linjannut uudet periaatteet saunalautoille. Syynä ovat isompien aluspaikkojen määrän rajallisuus, vierasvenesataman tarpeet, vesiliikenteen turvallisuus, viihtyisyys ja yleinen järjestys.

Tällä hetkellä saunalauttoja on lähes kaikissa Tampereen kaupungin satamaissa ja niiden määrä on lisääntynyt voimakkaasti. Saunalauttoja on kaupungin mukaan useita kymmeniä ja uusille tiedustellaan satamapaikkaa jatkuvasti. Lauttoja on sekä yksityis- että risteilykäytössä.

Pyhäjärvellä saunalauttojen kotisatamiksi osoitetaan Rantaperkiön satama ja risteilylautoille myös Soutukeskuksen laituri. Näsijärvellä saunalauttapaikat osoitetaan Santalahden satamaan. Satamatoimisto voi erityisillä ja painavilla perusteilla myöntää saunalautalle kotisatamapaikan myös muissa Tampereen satamissa.

Saunalautoille asetetaan koon, iän tai konetehon perusteella erilaisia vaatimuksia. Alle viisi vuotta vanha saunalautta on CE merkittävä. Kun lautan koneteho ylittää 20 hevosvoimaa tai lautan koko on yli 5,5 metriä, lautta on rekisteröitävä. Näiden vaatimusten lisäksi saunalautan on oltava turvallinen. Saunalautat on varustettava kattavalla jätevesien keräilyjärjestelmällä. Jätevedet johdetaan septijärjestelmän avulla jätevesiviemäriin.

Saunalauttojen ja veneiden määrän kasvu aiheuttaa paineita rakentaa lisää aluspaikkoja. Tämän lisäksi varsinkin Mustalahden ja Laukontorin satamissa on kaupungin mukaan erittäin tärkeä turvata matkailulle tärkeät laivaliikenteen ja isompien risteilyveneiden edellytykset.

Saunalauttojen käyttöön on liittynyt yleiseen järjestykseen liittyviä ongelmia. Tampereen kaupungin satamajärjestyksen mukaan saunominen tai kylpeminen satamissa on kielletty, mutta tällä kiellolla ei ole ollut riittävää vaikutusta. Saunalauttojen kuljettaminen ja varsinkin uiminen, joka on satamissa kielletty, ovat aiheuttaneet vaarallisia tilanteita vesiliikenteessä Ratinan suvannossa.

Satamatoimisto on valmistellut Laukontorin nykyisen saunalauttalaiturin muuttamista vierasvenelaituriksi, jossa laiturin päässä olisi erilaisille risteilyaluksille, myös saunalautoille, asiakkaiden nouto- ja jättöpaikka.