Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Raati vierailee Tampereella – näillä kohteilla kaupunki yrittää todistaa olevansa paras vaihtoehto Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026: "Yritämme avata tamperelaista sielunmaisemaa"

Valinta: Kulttuuripääkaupunkiraatia kierrätetään Tampereella kuuden tunnin ajan. Se on viimeisiä tilaisuuksia vakuuttaa raati Tampereen paremmuudesta.

Euroopan kulttuuripääkaupungin valitsijaraati tutustuu tänään keskiviikkona Tampereeseen. Tampereen edustajilla on kuusi tuntia aikaa vakuuttaa raati Tampereen erinomaisuudesta.

– Yritämme avata tamperelaista sielunmaisemaa ja pirkanmaalaista ajattelua, että miten hakukirjan asioita viedään eteenpäin. Samalla esittelemme kaupunkia, historiaa sekä kaupungin monipuolista tarjontaa, kertoo Tampereen pormestari Lauri Lyly (sd.).

Raadille esitellään muun muassa Finlaysonin aluetta, Uros Live -areenaa, Tampere-taloa, kauppahallia ja Laukontoria. Kuuden tunnin esittelyyn mahdutetaan muun muassa useita musiikkiesityksiä.

– Tämä on raadille tällainen paikkakuntaan tutustuminen. Kaikkea ei näe paperissa ja meidän on pystyttävä näyttämään kuuden tunnin aikana Tampereesta ja Pirkanmaasta ne keskeiset asiat, joita halutaan nostaa esiin. Samalla kerrotaan tätä meidän kaupungin ja alueen isoa muutosta, joka heijastuu myös hakukirjaan.

Kuuden tunnin aikarajan vuoksi raatia ei ehditä kierrättää muissa Pirkanmaan kunnissa.

Lyly luottaa Tampereen mahdollisuuksiin kulttuuripääkaupunkikilpailussa.

– Annamme teemalla myös Eurooppaan välineitä ja itse näen, että me madallamme rajoja kulttuuriasioilla ja teemme yhdenvertaisuutta, Lyly kuvailee.

Hän uskoo, että sisältö on Tampereen vahvuus.

– Savonlinnan ja Oulun haussa on korostetusti esillä se, missä ne sijaitsevat. Tuodaan Itä-Suomea ja Saimaata ja pohjoista Oulussa, Lyly sanoo.

– Me olemme sitoutuneet yksi Eurooppa -tarinaan ja meidän tarjonta on aika monipuolinen.

Lyly kertoo, että kulttuuripääkaupungissa pitää olla tarjontaa Eurooppaan asti ja siihen on Tampereella tähdätty.

– Tässä pitää vakuuttaa raati siitä, että me oikeasti tehdään jotain enemmän ja tällä syntyy jotain sellaista, mitä ei muuten syntyisi.

Touko-kesäkuun vaihteessa kaupunkien delegaatiot vielä esittelevät omia hakukirjojaan raadille.

– Luotan meidän hakukirjaan, se tulee olemaan keskeisessä roolissa valintaa tehdessä. Hakukirjan neljä keskeisiä teemaa kuvaa hyvin asioita, joiden puolesta työskentelemme erinomaisesti kootussa ja koko Pirkanmaa yhteisessä kulttuuripääkaupunkihaussa.

Lylyn mukaan hanke itsessään on ollut hieno, oli lopputulos mikä tahansa.

– Hanke on nostanut Tampereella ja Pirkanmaalla esiin meidän erilaista kulttuuritarjontaa, jota ei muuten tulisi samassa laajuudessa käsiteltyä. Tämä prosessi on itsessään jo voitto.