Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oletko ihmetellyt outoja hahmoja Tammerlammessa? – Tarkoitus antaa virikkeitä ja "tarjota ohi lentäville lokeille levähdyspaikka"

Tampereen keskustassa sijaitsevan Tammerlammen ohi kulkevat ovat viime päivinä ihmetelleet outoja, aavemaisia hahmoja.

Kolme lujitemuovista veistosta muodostavat tamperelaisen kuvanveistäjän Matti Kalkamon installaation Ilmestys (1998/2019). Teoskokonaisuus liittyy Kalkamon RAW-näyttelyyn, joka avautuu Tampereen taidemuseossa 12. kesäkuuta. Ilmestys on esillä Tammerlammessa kunnes lampi syys-lokakuussa tyhjennetään.

Tampereen taidemuseon tiedotteessak errotaan, että Kalkamon mukaan ”Ilmestys-teos on kuin aavistus toisesta todellisuudesta tai välähdyksenomainen miete, joka materialisoituu, tulee näkyväksi”. Tulkinnoille vapaan installaation tarkoitus on antaa virikkeitä katsojien mielikuvitukselle ja ”tarjota ohi lentäville lokeille levähdyspaikka”.

Matti Kalkamo (s. 1968, Tampere) aloitti taiteilijauransa 1980-luvulla. Hän tuli tunnetuksi vaihtoehtokulttuurin ja punkaatteen piirissä 1985 perustetun The Garbagemen -yhtyeen rumpalina. Kiinnostus kuvataiteisiin vei Kalkamon ensin Limingan (1989–91) ja sitten Kankaanpään (1991–94) taidekouluun, ja rummut saivat jäädä. Kalkamo on pitänyt lukuisia näyttelyitä Helsingissä ja muualla Suomessa, ja hänen teoksiaan on ollut esillä ryhmänäyttelyissä muun muassa Kiinassa, Saksassa ja Portugalissa. Ars Fennica -ehdokas hän oli 2009. Kalkamo on tehnyt useita julkisia veistoksia, kuten Miekkalinnan poliisiasemalla Hämeenlinnassa sijaitsevan Tres Colores -teoksen (2013), Nuolialan koululla Pirkkalassa 2019 paljastetun Senat sakaisin, sekä uusimpana Tampereella Kalevankulmassa syksyllä 2021 paljastettavan Betoniviidakon.