Jalkautumisia: Hurja lasku tuoreelle tamperelaiselle – "Huuliltani lipsahtaa kovaääninen kirosana..."

Juttusarja: Köysilaskeutuminen Pyynikin näkötornista toimi kasteena tamperelaisuuteen.

Iida Niskanen

Muutin Keski-Suomesta Tampereelle elokuussa opintojen perässä. Olen kuullut Pyynikin näkötornista ja sen legendaarisista munkeista.

Pyynikin näkötorni tuntuu olevan maamerkki ja osa tamperelaisuuden ydintä. Niinpä päätin suorittaa köysilaskeutumisen Pyynikin näkötornista. Se oli minulle eräänlainen kaste tamperelaisuuteen.

Laskeutumista Pyynikin näkötornilla ohjaa Eero Suvela. Hän on järjestänyt köysilaskeutumista Pyynikiltä jo vuodesta 2013.

– Parhaillaan porukkaa on parikymmentä henkeä, mutta joskus vain kaksi tai ei yhtään, Suvela kuvailee laskeutumisen suosiota.

Kanssani laskeutumista suorittamaan on tulossa kaksi muutakin rohkelikkoa Marika Makkonen ja Markus Jäntti.

Yhdessä Suvelan opastuksella puemme varusteet päälle, harjoittelemme hieman köysien kanssa toimimista ja lopulta kipuamme ylös torniin.

Huuliltani lipsahtaa kovaääninen kirosana, kun tajuan, että ylös ei enää pääse ja ainoa vaihtoehto on mennä alas.

Laskeudun ensimmäisenä. Suvela kiinnittää molemmat köydet valjaisiini ja nousen puista telinettä pitkin tornin reunalle. Jännitys tuntuu vatsanpohjassani asti ja hetken pelkään oksentavani.

Hivutan jalkojani sentti sentiltä taaksepäin ja päästän köyttä niin paljon, että olen yhdeksänkymmenen asteen kulmassa tornin reunaa vasten.

Huuliltani lipsahtaa kovaääninen kirosana, kun tajuan, että ylös ei enää pääse ja ainoa vaihtoehto on mennä alas.

Hitaasti löysään köyttä ja kävelen tornin seinää pitkin alaspäin. Puoleen väliin päästyäni uskallan hieman lisätä vauhtia ja jopa ottaa pieniä loikkia.

Vihdoin loppu häämöttää ja saan jalkani tukevalle maalle. Vapisevin käsin irrotan köydet valjaistani. Jalkani ja ääneni tärisevät, mutta minä onnistuin.

Myös Makkonen ja Jäntti tulevat alas mallikkailla suorituksilla.

– Meillä on tällainen kummi hoitaa velvollisuuksiaan -päivä, niin tultiin ylittämään itseämme ja se me tehtiin, Makkonen kertoo.

– Ja hän kolminkertaisesti, Makkonen vielä lisää ja osoittaa kummipoikaansa Jänttiä, joka laskeutui tornin seinämää pitkin alas kolme kertaa.

Laskeutumisessa Jäntin mielessä vaikeinta olivat ensimmäiset askeleet. Makkonen on samaa mieltä.

– Kallistuminen reunan yli ei tuntunutkaan pahalta, mutta kun piti ottaa ensimmäinen askel, se oli hirveää, Makkonen toteaa.

Lopuksi herkuttelemme vielä Pyynikin munkeilla. Nyt uskallan sanoa olevani pesunkestävä tamperelainen.

Jalkautumisia

Mitä: Köysilaskeutuminen näkötornista

Missä: Pyynikin näkötorni

Milloin: aikataulut www.facebook.com/kelojakallio

Voionmaan koulutuskeskuksen journalistiopiskelijat jalkautuivat vuoden 2020 lopussa koronasyksyn tamperelaiseen tapahtumatarjontaan ja kaupunkikulttuuriin

Kommentoi

Mainos: OVV Asuntopalvelut

Asuntokauppaa kotisohvalta käsin

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut