THL suosittelee: Yli 65-vuotias koronarokotettu, ota tehosterokotekin AstraZenecalla

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on täsmentänyt ohjeistustaan, joka koskee kertaalleen AstraZenecan rokotteella rokotettujen toista rokotuskertaa. Asiasta tiedottaa julkisuuteen Pirkanmaan sairaanhoitopiiri.

THL:n suositus on, että 65 vuotta täyttäneet jatkavat rokotussarjaansa aiemmin saamallaan koronarokotteella, jos valmisteen käytölle ei ole ilmennyt lääketieteellistä estettä.

Jos AstraZenecan rokotetta saanut henkilö kuitenkin kieltäytyy ottamasta toista AstraZenecan rokoteannosta, hän voi halutessaan saada mRNA-rokotteen (lähetti-RNA-rokotteen).

Suositeltavinta on, että 65 vuotta täyttäneet ottavat toisella rokotuskerralla samaa rokotetta kuin ensimmäiselläkin.

Rokotusajan peruminen hidastaa rokottautumista. Jos ensimmäisen annoksensa AstraZenecan rokotteella saanut yli 65-vuotias ei halua AstraZenecan rokotetta toisella kerralla, tilalle voidaan tarjota mRNA-rokotetta, eli joko Pfizer-Biontechia tai Modernan rokotetta. Näiden kahden mRNA-rokotteen välillä ei ole valinnanmahdollisuutta, ja niitä tarjotaan saatavuustilanteen mukaan.

Vaihtoa toivovan rokotettavan on tärkeä ottaa huomioon, että vaihto ei onnistu vain ilmoitusasiana rokotuspisteellä. Rokotevalmisteen vaihto vaatii useimmiten sitä, että AstranZenecan rokotteelle varattu tehosteaika perutaan ja tilalle varataan uusi aika.

THL:n ohjeiden mukaisesti alle 65-vuotiaille annetaan toisella rokotuskerralla mRNA-rokotetta niissäkin tapauksissa, että ensimmäisellä rokotuskerralla käytettiin AstraZenecan rokotetta.

THL:n mukaan eri koronarokotteiden peräkkäinen käyttö voi aiheuttaa rokotettavalle jonkin verran enemmän ohimeneviä haittoja, kuten kuumetta, lihassärkyä ja väsymystä, mutta tähänastiset tutkimustulokset viittaavat hyvään rokotusvasteeseen.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut