Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Osa opettajista syrjii sateenkaarinuoria, väittää tamperelainen nuorisotyöntekijä – "Opettaja on tarkoituksellisesti kutsunut transoppilasta eri nimellä..."

Vähemmistöt: Eräs 11-vuotias pohti, saako hänen ikäisensä olla bi. Näissä asioissa auttaa sateenkaarinuorisotyöntekijä Mari-Katri Lempinen.

Vuonna 2019 toteutetussa THL:n kouluterveyskyselyssä 16 prosenttia vastaajista kertoi kuuluvansa seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön.

– Luku voi hyvinkin olla suurempi, sillä kaikki eivät vastaa kyselyihin rehellisesti, arvioi Mari-Katri Lempinen, joka aloitti vuodenvaihteessa yhdessä Emmi Erkkilän kanssa Tampereen kaupungin nuorisopalveluissa sateenkaarinuorisotyöntekijänä.

He tekevät työtä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien nuorten ja kaikkien asiasta kiinnostuneita nuorten parissa.

Hanke on Aluehallintoviraston rahoittama ja jatkuu toistaiseksi kuluvan vuoden loppupuolelle, mutta sille haetaan pian jatkoa.

Työ on luontainen jatke Tampereella lähes pari vuotta pyörineelle sateenkaarinuorisotila Kaarevalle.

Kaareva on koronatilanteen takia suljettuna, mutta nuorisopalveluiden Nuorten Tampere -Discord-serverillä tehdään uuden hankkeen avulla sateenkaarinuorisotyötä edelleenkin aina maanantaisin. Discordissa nuoret voivat puhua ohjaajien kanssa anonyymisti. Tämän lisäksi ohjaajien kanssa voi viestitellä Instagramissa, WhatsAppissa, TikTokissa ja Snapchatissä. Nuorille on järjestetty myös yksilöohjauksia puhelimitse tai ja kasvotusten.

– Eräs TikTokissa julkaisemamme video saavutti nopeasti yli 100000 näyttöä ja yhteydenottoja tuli sen kautta todella paljon, etsivä sateenkaarinuorisotyöntekijä Lempinen kertoo.

Hänen mukaan suuri osa nuorten kysymyksistä liittyy ulostuloon seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuoli-identiteetin ilmaisussa.

Paljon käsitellään myös kiusaamista ja syrjintää, jota nuoret joutuvat kokemaan aikuisilta ammattilaisiltakin.

– Erilaisissa laitoksissa olevat nuoret kokevat syrjintää sukupuoli- tai seksuaalivähemmistöön kuulumisen takia. Koulussa taas opettaja on tarkoituksellisesti kutsunut transoppilasta eri nimellä kuin millä oppilas on pyytänyt häntä kutsuttavan, Lempinen toteaa, mutta muistuttaa suurimman osan opettajista toimineen tällaisten asioiden suhteen todella hyvin.

Nuorisopalvelujen kohderyhmää ovat 13-29-vuotiaat nuoret, mutta Lempinen ja Erkkilä ovat saaneet hankkeen aikana yhteydenottoja alakouluikäisiltäkin. Eräs 11-vuotias pohti, saako hänen ikäisensä olla bi.

– Kaikkein nuorimmat ovat miettineet sitä, että kun olen niin nuori niin saanko olla sitä, mitä tunnen olevani. Olemme sanoneet, että olet kuka olet eikä siihen lupia tarvita. Alakoululaisille on todella vähän tarjolla tietoa. Ihastumisen tunne ja oman sukupuolen kokemus ovat asioita, jotka nuori voi kokea jo alakoulussa eikä se liity mitenkään seksiin.

Vuoden 2019 kouluterveyskyselyn tulosten mukaan mielialaan liittyvät huolet ovat sateenkaarinuorilla lähes kaksi kertaa yleisempiä kuin muilla nuorilla.

Kaksi kolmesta seksuaalivähemmistöihin ja 60 prosenttia sukupuolivähemmistöihin kuuluvista nuorista kertoi olleensa huolissaan mielialastaan kuluneen vuoden aikana.

Ahdistuneisuus ja masennusoireilu olivat sateenkaarinuorilla lähes kolme kertaa muita nuoria yleisempiä.

Työtä siis riittää Lempisellä ja Erkkilällä.

– Mahtavaa, että on mahdollistettu tällainen työtehtävä kuin minulla on, mutta samalla se on surullinen asia. Täydellisessä maailmassa tätä työtä ei tarvittaisi, Mari-Katri Lempinen muistuttaa.