Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Moni on unohtanut Veltto Virtasen: presidentti Sauli Niinistö ei – "Voi sanoa, että Sanna Marin pelasti minut politiikalta"

Persoona: Monen mediakohun mies tietää, että ei ole maailman helpoin ihminen. 70-vuotias kuvaa itseään mieheksi, jolla asiat ovat elämässä usein menneet överiksi.

Koti on persoonallinen ja niin on mieskin. Tiistaina 70 vuoden iän saavuttanut monitoimimies Pertti ”Veltto” Virtanen asuu nykyään Lempäälässä talossa, jonka alakerta on täynnä kirjoja, levyjä ja muistivihkoja. Sekaan mahtuu iso televisio ja vuodesohva.

Mies on viettänyt hiljaiseloa, mutta Velttoa ei ole unohdettu. Vieras huomaa yhtäkkiä istuvansa nojatuolissa hyvin virallisen kirjeen päällä.

Se on yhteiskunnan paraatipaikalta. Presidentti Sauli Niinistö on muistanut entistä kansanedustajaa virallisella syntymäpäivätervehdyksellä.

– Saulin kanssa on tehty paljon yhteisiä juttuja. Hän on kirjoittanut yhteen kirjaani esipuheenkin, Veltto huomauttaa.

Kirja on Vuodet graniittikaltereiden takana. Kyseessä on vuonna 2001 julkaistu kirja, jossa Veltto ruotii politiikan huumorintajuttomuutta vuosien 1995–1999 aikana. Totisemmin tuo huumorintajuttomuus löi silmille viimeisellä kansanedustajakaudella 2011–2015. Se oli miehen kolmas.

– Siihen juttuun ei olisi pitänyt lähteä ollenkaan. Kaksi kautta olisi riittänyt sopeutumiseläkkeeseen, mutta vielä piti lähteä mukaan. Alkoi tapahtua kaikennäköistä, oli terveysmurheita ja sitten äitini alkoi sairastella. Menin Helsingin ja Pirkanmaan välillä melkein päivittäin. Lopulta äiti kuoli. Kaikkea oli lyhyessä ajassa liikaa, omakin terveys romahti siinä samalla, muun muassa mykoplasman sairastanut Veltto miettii.

Stressi heijastui myös julkisesti. Maaliskuussa 2014 Veltto heitteli eduskunnassa papereitaan ympäri salia, ja esiin nousi myös miehen tapa lähteä Tampereen kaupunginvaltuuston kokouksista ensimmäisen tunnin jälkeen. Asiaan alkoi kiinnittää huomiota kaupunginvaltuuston tuolloinen puheenjohtaja, nykyinen pääministeri Sanna Marin.

Yleisesti epäiltiin, että Veltto olisi hyvin tietoinen siitä, että tunti riittää täyden kokouspalkkion nostamiseen.

– Voi sanoa, että Sanna pelasti minut lopullisesti politiikalta, mitta tuli siinä vaiheessa täyteen. Voi sitä rahastuksen määrää tosiaan, käteen jäi kuukautta kohti kokouspalkkiosta noin 60 euroa, Virtanen puuskahtaa.

Nyt Veltto on elänyt erakon elämää Lempäälässä. Miehen entinen puolue Perussuomalaiset on viime aikoina noussut esiin EU:n elvytyspakettiin liittyvistä yöllisistä keskusteluista. Sekin muistetaan, kun aiemmin mainittu Sauli Niinistö joutui puhuttelemaan perussuomalaista Velttoa tämän jatkettua puhettaan ilman puhemiehen lupaa syksyllä 2009.

– Politiikka on minun osaltani jo elettyä elämää. Sen jättäminen taakse on ollut aivan uskomaton helpotus, Veltto kuittaa.

Miehellä on hyvä käsitys siitä, miksi julkinen ura poiki monen papereihin hankalan tapauksen leiman. Veltto mainitsee yhtenä esimerkkinä Mikko Alatalon, ikätoverinsa jonka kanssa teki lähtemättömän vaikutuksen Euroviisu-karsinnoissa keväällä 1977.

– Alatalon kanssa ei tultu toimeen. Olemme erilaisia: Alatalo on yhteiskunnallinen toimittajatyyppi, minä taas olen tämmöinen sähköjänis ja vähän hankala jätkä, Veltto miettii.

Syntymäpäiväsankari tietää olleensa käytännössä aina monesta kohtaa ”yli”.

– Psykologi tutki meikäläisen ensimmäistä kertaa 11-vuotiaana. Olen monesta kohtaa yli, ylivilkas ADHD, jolta tulee hirveästi ideoita mutta ne tuppaavat jäädä useimmiten kesken kuin tulla valmiiksi, Veltto analysoi itseään.

Ideoita ja suunnitelmia on nytkin. Veltto tietää, etteivät niistä kaikki välttämättä tule valmiiksi. Veli huolehtii siitä, että aivan yksinäiseksi ei tarvitse maailmaan jäädä.

– Biisejä teen koko ajan. Urheilupsykologin hommiin kysellään koko ajan, että voisitko harkita? Jotain varmasti tulen tekemään jatkossakin, se on selvä, Veltto pohtii.