Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Nokian kaupunki ja Väylävirasto sopimukseen asemanseudun kehittämisestä

Nokian kaupunki ja Väylävirasto ovat neuvotelleet kevään 2021 aikana hankesopimuksen, jossa osapuolet sitoutuvat suunnittelemaan ja edistämään Nokian ratapihan kehittämistä yhteisrahoitteisena hankkeena. Sopimus liittyy valtion ja Tampereen kaupunkiseudun välisen maankäytön, asumisen ja liikenteen (MAL) sopimuksen toteutukseen. Asiasta tiedottaa Nokian kaupunki.

Nokia ja Väylävirasto ovat sopineet kolmesta hankekokonaisuudesta: ratapihan ja laiturialueiden muutostöistä, radan alittavasta uudesta alikulusta sekä liityntäpysäköintialueesta. Tavoiteaikataulu toteutuksessa on nykyinen MAL-sopimuskausi, joka päättyy vuoden 2023 lopussa.

– Hankkeen toteutuessa uusi matkustajalaituri lisää Nokian aseman henkilöjunakapasiteettia ja mahdollistaa henkilöjunaliikenteen kasvun vuosikymmeniksi eteenpäin. Lisäksi suunnitellut raiteistomuutokset parantavat aseman liikennöitävyyttä ja esteettömyyttä. Uudet esitetyt ratkaisut lyhentävät myös henkilöliikenteen matka-aikoja ja parantavat tavarajunien toimintaedellytyksiä, kertoo kaupunkikehitysjohtaja Mikko Nieminen.

Tämän lisäksi kaupungin ja Väyläviraston sopimuksessa sovitaan uudesta alikulkukäytävästä ja vanhan purkamisesta sekä matkakeskusalueen pohjoispuolisesta liityntäpysäköintialueesta.

Infrapalveluiden johtajan Jussi Pesosen mukaan uusi alikulkukäytävä mahdollistaa esteettömän kulun laiturialueille ja sujuvoittaa liikennejärjestelyjä asemanseudulla.

– Uusi liityntäpysäköintialue tuo korvaavien paikkojen lisäksi myös lisäpaikkoja pysäköintiin, sanoo Pesonen.

Nokian kaupungin ja Väyläviraston sopimuksen perusteella käynnistyvän suunnittelukokonaisuuden arvo on 1,36 miljoona euroa. Suunnittelutyön ja hankkeen varsinaisen toteutuksen kokonaiskustannusarvio on noin 15,3 miljoonaa euroa, josta Väyläviraston osuus on 5,8 miljoonaa euroa ja kaupungin osuus 9,5 miljoonaa euroa.

Nokian kaupungin puolelta sopimuksen hyväksymisestä päättää kaupunginvaltuusto kokouksessaan 14. kesäkuuta. Hankesopimuksen hyväksymisellä kaupunki sitoutuu hankkeen määrärahavarauksiin tulevissa investointiohjelmissa.