Tampereen Taidemuseoon pääsee nyt iltamyöhään asti – esillä monipuolinen juhlanäyttely

Taide: Tampereen Taiteilijaseuran 100-vuotisnäyttely Skool! on monipuolinen kattaus nuoria ja vanhoja taiteilijoita.

Tampereen Taiteilijaseura saavutti viime vuonna 100 vuoden kunnioitettavan iän. Taidemuseoon marraskuun lopussa pystytetty suurnäyttely Skool! ehti olla avoinna vain muutaman päivän ennen koronasulkua.

Nyt ovet ovat avoinna arkisin iltayhdeksään ja viikonloppuna seitsemään, jotta mahdollisimman moni ehtisi nähdä komean näyttelyn.

Tampereen Taiteilijaseura aloitti juhlavuotensa näyttävästi Helsingin Taidehallissa. Tampereella näyttelyitä ehdittiin pitää muun muassa Sara Hildénin taidemuseossa, Mältinrannassa ja Galleria Saskiassa. Laajin Taidemuseon näyttely ehti olla kiinni yli viisi kuukautta koronapandemian takia.

Juhlanäyttely kattaa kaikki Taidemuseon tilat. Ylimmässä kerroksessa on esillä 1920-30-luvuilla Taiteilijaseuraan liittyneitä, kuten ensimmäinen puheenjohtaja ja Taidemuseon pitkäaikainen hoitaja Gabriel Engberg, Aira Hellaakoski, Lennu Juvela, Emil Danielsson, Erkki Kulovesi, Richard Rautalin, Antti Saarela, Reino Viirilä ja Allan Salo.

Kaksi alinta kerrosta on varattu enintään 35-vuotiaille Taideyhdistyksen jäsenille. Raikkaasti kootussa näyttelyssä voi ihailla vaikkapa Viljami Heinosen, Elina Aution, Niina Kiiverin, Anna Pekkalan, J P Köykän, Piia Rantakankaan ja Sirkku Rosin taidetta. Näyttelystä on koottu myös laaja juhlakirja, jossa taiteilijat esitellään.

Kun Taiteilijaseura vuonna 1920 perustettiin, siihen liittyi heti nelisenkymmentä jäsentä, myös näyttelijöitä, kirjailijoita, arkkitehtejä ja taiteen harrastajia. Vuodesta 1943 yhdistykseen on kuulunut vain ammattitaiteilijoita.

Kuvataiteilijan ammatin perinteisten kriteerien määrittely onkin muuttumassa.

– Nyt Tampereen taiteilijaseurassa on noin 290 jäsentä. Seura toimii ammattitaiteilijoiden edunvalvojana ja pyrkii edistämään työtilojen saamisessa. Tämä on ikuisuuskysymys – sopivia tiloja on aina liian vähän ja ne ovat kalliita. Tulevaisuudessa pyritään vaikuttamaan yhä enemmän kaupungin suuntaan ja päättäjiin, painottaa seuran puheenjohtaja Juha Merta.

Merta on itsekin arvostettu taiteilija, joka käyttää maalaustensa pohjina vanhoja kirjojen kansia. Mukana on symboliikkaa – kirjahan on sivistyksen mitta. Juha Merran isä, Paavo Merta muistetaan nahalle maalatuista töistään. Myös veli, Petri, on taiteilija.

Juha Merta on ollut 35 vuotta myös arvostettu Tampereen yliopiston yliopistonlehtori. Kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunnassa hänen aloinaan ovat kuvataide, taidekasvatus ja tutkimus. Vahvuuksina ovat sekä teoria että käytäntö taidealalla.

– Uusia jäsenhakemuksia Taiteilijaseuraan tulee runsaasti, ja hakijoilla on usein monipuolinen taidealan koulutus. Yhä enemmän mukana on myös multitekijöitä, jotka hallitsevat kuvataiteen ohella monia muita taiteen aloja kuten näyttelemistä, säveltämistä ja tanssia. Kuvataiteilijan ammatin perinteisten kriteerien määrittely onkin muuttumassa, toteaa puheenjohtaja Juha Merta.

Mainos: Accountor

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut