Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jätehuoltomääräyksiin kiristyksiä – muovijätekeräys tulee Tampereen seudulla pakolliseksi vähintään viiden huoneiston asuinkiinteistöillä

Kunnalliset jätehuoltomääräykset astuvat voimaan 1. heinäkuuta ja niiden myötä jätteiden lajittelua ja erilliskeräystä lisätään entisestään. Biojätteen, pienmetallin, lasi-, kartonki- ja muovipakkausjätteen keräys tulee pakolliseksi vähintään viiden huoneiston asuinkiinteistöillä.

Uudet jätteiden erilliskeräysvelvoitteet astuvat voimaan toimialueella alueittain ja jätelajeittain vähintään viiden huoneiston asuinkiinteistöillä. Tampereella lasipakkauksille, pienmetallille ja biojätteelle on oltava lajitteluastia viimeistään 1.9.2021 ja kartonki- ja muovipakkauksille viimeistään 1.9.2022. Muissa toimialueen kunnissa lasipakkaukset, pienmetalli ja biojäte on kerättävä viimeistään 1.4.2022 ja kartonki- ja muovipakkaukset viimeistään 1.4.2023.

Biojätteen keräysvelvoite laajenee lisäksi koskemaan kaikkia asuinkiinteistöjä Tampereen kaupunkiseudun taajamassa 1.9.2023.

Omakotitaloissa voidaan erilliskeräyksen vaihtoehtona myös kompostoida biojäte. Elintarvikejätteen kompostoinnista on kuitenkin tehtävä ilmoitus jätehuoltoviranomaiselle biojätteen asianmukaisen käsittelyn varmistamiseksi. Kompostoinnista ilmoittamiseen ei kuitenkaan vielä ole kiirettä, vaan velvoite astuu voimaan vasta siirtymäajan jälkeen 1.1.2023 alkaen.

Erilliskeräysvelvoitteet tiukentuvat myös kuntien hallinto- ja palvelutoiminnassa kuten virastoissa, päiväkodeissa, kouluissa ja terveyskeskuksissa.

Jätehuoltomääräyksissä määrätään myös muun muassa jäteastioiden tyhjennysväleistä ja sijoittamisesta, kimppa-astioista, lietesäiliöiden ja jätevesijärjestelmien kunnossapidosta ja tyhjennyksestä, vaarallisista jätteistä sekä yleisötilaisuuksien jätehuollosta. Esimerkiksi jäteastioiden tyhjennysväleihin tuli joustoa nykyistä enemmän.

Alueellisen jätehuoltolautakunnan toimialue kattaa Hämeenkyrön, Ikaalisten, Juupajoen, Kangasalan, Lempäälän, Mänttä-Vilppulan, Nokian, Oriveden, Parkanon, Pirkkalan, Pälkäneen, Ruoveden, Sastamalan (entisen Mouhijärven ja Suodenniemen osalta), Tampereen, Vesilahden, Virtain ja Ylöjärven kunnat. Pirkanmaan Jätehuolto Oy vastaa jätehuollon käytännön järjestämisestä eli tarjoaa kuntalaisille jätehuoltopalvelut Nokian lietekuljetuksia lukuun ottamatta.