Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Onko haarniska kesän hittiasu? Sitä pääsee sovittamaan Vapriikin Ritarit-näyttelyssä, joka avautuu torstaina

Euroopan koronavirustilanne myöhästytti Museokeskus Vapriikin maaliskuussa avatuksi suunnitellun Ritarit-näyttelyn esinelainojen saamista, mutta vihdoin 20. toukokuuta alkaen kiiltävät haarniskat, hurjat aseet ja kiehtovat tarinat tuovat ritariajan Tampereelle.

Aikansa käsityötaitojen huippua edustavat esineet tulevat pääosin firenzeläisestä Stibbertin museosta, mutta niiden rinnalle on nostettu myös suomalaista ja pohjoismaista ritariesineistöä Kansallismuseon ja Peter Mustosen kokoelmista.

– Tämä on toivenäyttely eli aihepiiri on noussut usein esiin kävijöille esitetyissä kyselyissä. Keskiaika kiehtoo muutenkin ihmisiä, näyttelypäällikkö Marjo Meriluoto kertoo.

Stibbertin kokoelma kiersi viimeksi neljässä Yhdysvaltojen museossa, mutta siellä näyttelyt keskittyivät enemmän aseiden esittelyyn.

– Kun näyttelyä tarjottiin Tampereelle, totesimme heti, että lisäämme näyttelyyn suomalaista ja pohjoismaista ulottuvuutta ja haluamme kertoa ritareiden koko tarinan.

Keskiajan haarniskoitu ritari ja hänen hevosensa olivat aikansa pelottavin sotakone, joka lähetettiin rynnäköimään keskelle vihollisjoukkoa.

Tämä on toivenäyttely eli aihepiiri on noussut usein esiin kävijöille esitetyissä kyselyissä.

Haarniskan sisällä ratsasti kuitenkin ritariromantiikan ihanteen mukaisesti herkkä mies, joka lasketteli liukkaasti runoja rakkaalleen ja saattoi pyörtyä pakahduttavan tunnekuohun iskiessä.

Vapriikin näyttelyssä perehdytään ritariluokan syntyyn sekä ritarien koulutukseen, varustukseen ja elämään niin kotilinnoissa, turnajaisissa kuin taistelukentilläkin.

Ritarit-näyttelyn noin 200 esineen joukossa on muun muassa mestarillisesti taottuja ja upeasti koristeltuja ja haarniskoita, kypäriä, miekkoja, kilpiä, peitsiä sekä ritarin hevoselle kuuluneita varusteita Euroopan eri haarniskatyöpajoista.

Näyttelyssä on kokeiluhuone, jossa voi pukea ylleen haarniskan osia tai naisten tyypillisiä vaatteita keskiajalta ja testata, miltä kädessä tuntuu vanha miekka tai tikari. Aiheeseen sopivan seinän edessä voi kuvauttaa itsensä asusteissa.

Vapriikissa vietetään Ritarit-tapahtumaviikonloppua 14.-15. elokuuta, jolloin keskiaikaan keskittyneet historianelävöitysryhmät esittelevät toimintaansa ja monenlaista koko perheen toimintaa on luvassa ainakin ulkona ja koronatilanteen salliessa myös sisällä.

– Kun suunnittelimme Ritarit-näyttelyn tuomista Vapriikkiin, ajattelimme heti, että mitä toiminnallista ohjelmaa sen oheen voi yhdistää, Marjo Meriluoto sanoo.

Ritarit-näyttelyyn liittyy myös teemaopastuksia ja luentoja.

Näyttely jatkuu Vapriikissa 5.12.2021 saakka.