Todistukset koronarokotuksista ovat pian Omakannassa, kesällä tulee myös EU:n yhteinen todistus – tässä ohjeet, miten toimia

Koronarokotustodistukset tulevat näkyviin Omakantaan vaiheittain, alkaen 26. toukokuuta, tiedottaa Sosiaali- ja terveysministeriö (stm).

Rokotustodistuksen päivittyminen Omakantaan voi kestää jonkin aikaa, koska rokotustietoja korjataan eri tietojärjestelmiin takautuvasti.

Stm:n mukaan jatkossa koronarokotustodistus näkyy Omakannassa viiden vuorokauden sisällä siitä, kun henkilö on saanut rokotuksen.

Omakannan kansallinen koronarokotustodistus sisältää tiedot henkilön saamista koronarokotuksista. Todistusta voi käyttää rajanylitystilanteissa vain niissä EU-maissa, jotka hyväksyvät kansallisen todistuksen koronarokotuksista.

EU-maat voivat siis itse päättää, hyväksyvätkö ne kansallisen todistuksen rajanylitystilanteissa. Kansallisella koronarokotustodistuksella ei näin ollen pysty matkustamaan vapaasti koko EU:n alueella.

Sosiaali- ja terveysministeriö muistuttaa, että yleisesti matkustamista on yhä syytä välttää, koska koronatilanne on huono useissa maissa. Ennen matkalle lähtöä on tarkistettava kohdemaan koronatilanne ja ennen paluumatkaa Suomen koronatilanne sekä koronaan liittyvä ohjeistus.

Kansallinen koronarokotustodistus on käytettävissä, kunnes EU:n yhteinen koronatodistus tulee käyttöön heinäkuussa.

EU:n yhteinen koronatodistus sisältää todistukset koronarokotuksista, koronatestituloksesta ja sairastetusta koronavirustaudista. Kaikki kolme todistusta tulevat käyttöön samalla kertaa ja ne saa Omakannasta.

Kun EU:n koronatodistus otetaan käyttöön, se korvaa kansallisen koronarokotustodistuksen.

EU:n koronatodistus toimii EU-maissa viimeistään, kun EU-asetus koronatodistuksesta on tullut voimaan ja otettu käyttöön. Näillä näkymin asetuksen on tarkoitus tulla voimaan 30. kesäkuuta ja jäsenmaiden tulee ottaa se käyttöön kuuden viikon sisällä asetuksen voimaan tulosta. Tämä tarkoittaa, että EU-mailla ei välttämättä ole täysin samaan aikaan valmiuksia antaa ja lukea todistuksia.

EU:n tavoitteena on helpottaa vapaata liikkumista EU:n koronatodistuksen avulla.

Rokotustodistus Omakannasta

Kansallinen koronarokotustodistus on saatavilla Omakannasta 26.5. lähtien. Myöhemmin myös EU:n yhteinen koronatodistus tulee Omakantaan.

Todistuksen saat näin:

1. Kirjaudu Omakantaan kanta.fi-sivulta omalla tunnistusvälineellä kuten verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

2. Valitse vasemman reunan valikosta kohta Koronatodistus. Linkki todistusosioon löytyy myös Omakannan etusivulta.

3. Hae todistusta painamalla linkkiä ”Tarkista, onko sinulla koronarokotustodistus (pdf)”. Jos sinulla on todistus, se avautuu uuteen välilehteen pdf-muodossa.

Kansallisen koronarokotustodistuksen saa vain Omakannasta. Henkilöt, jotka eivät käytä Omakantaa eivätkä valtuuta toista henkilöä käyttämään sitä puolestaan, voivat pyytää terveydenhuollosta muun todistuksen annetusta koronarokotuksesta.

Kun EU:n yhteinen koronatodistus heinäkuussa tulee käyttöön, koronatodistuksen saa Omakannan lisäksi tulosteena omasta terveyskeskuksesta tai muusta terveydenhuollon yksiköstä.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut