Afrikkalaisviljaa Nokialta

Naapurit: Äiti Sanni Jäderholm ja tytär Riina Holma etsivät markkinarakoa teff-viljaan perustuville tuotteilleen.

Nokialainen Sanni Jäderholm ja hänen tyttärensä Riina Holma lanseerasivat noin kuukausi sitten Keskolle afrikkalaiseen teff-muinaisviljaan pohjautuvan tuoteperheen, jonka naiset kertovat syntyneen ”kahden naisen kovalla työllä ja vähällä pääomalla”.

Teff-heinä on luontaisesti gluteeniton ja kotoisin Koillis-Afrikasta.

Pienten jyviensä ansiosta Teff on aina täysjyvää, jonka ravintosisältö on ainutlaatuinen. Teffissä on runsaasti proteiinia, kalsiumia, magnesiumia, sinkkiä, rautaa sekä kaikki ihmiselle välttämättömät aminohapot. Teff-soveltuu vaativaankin erityisruokavalioon.

Sanni Jäderholm tutustui teffiin jo 1980-90-luvun taitteessa asuessaan Etiopiassa, jossa hänen isänsä työskenteli kehitysavussa Punaisella Ristillä.

– Yhteisöllisyys siellä oli upeaa. Kokoonnuttiin usein suurella porukalla ja syötiin teffistä valmistettua injera-leipää. Ystävyyssuhteet sekä verkostot ovat säilyneet tähän päivään asti, Jäderholm muistelee.

Teff palasi uudestaan Jäderholmin mieleen 2000-luvun alkupuolella, kun hän valmistui sairaanhoitajaksi ja perusti oman kotisairaanhoitoyrityksen.

He kokivat Teffin edesauttavan jaksamista ja pitävän nälän pidempään loitolla.

Jäderholmin asiakkaina oli muun muassa ikäihmisiä, jotka olivat kiinnostuneita Teffistä ja halusivat kokeilla sitä ruokavalioonsa.

– He kokivat Teffin edesauttavan jaksamista ja pitävän nälän pidempään loitolla, Sanni Jäderholm toteaa.

Nyt Jäderholmin sekä Holman yrityksen Teff-Lifen tuotteita löytyy Suomessa noin 60:sta hyvin varustellusta päivittäistavarakaupasta. S-ryhmän myymälöissä niitä on toistaiseksi vain Pirkanmaalla. Keskon marketeissa niitä on myynnissä joka puolella maata.

Tuoteperheeseen kuuluvat tällä hetkellä vaalea Teff-täysjyväjauho, -puurohiutale, -ohukaisjauhoseos ja -karpalomysli. Jäderholm ja Holma ovat kehittäneet yhteistyössä valmistajan kanssa myös Teff-kierrepastan, joka on tulossa myöhemmin myyntiin.

Naiset sanovat, että teff-tuotteet sopisivat rikkaan ravinnetiheytensä asiosta mainiosti myös muun muassa sairaaloihin, palvelukoteihin ja päiväkoteihin.

– Teff tukee vastuskykyä ja turvaa osaltaan kasvua ja kehitystä, joten se käy perusraaka-aineeksi jokapäiväiseen arkeen ikään katsomatta.

He kertovat teff-viljan sopivan ominaisuuksiensa vuoksi erityisen hyvin urheilijoille. Afrikassa, Yhdysvalloissa ja Keski-Euroopassa Teffin hyödyt ovat löytäneet etenkin kestävyysjuoksijat.

Teff-Lifen vilja tulee pienviljelijöiltä Keski-Euroopasta. Jäderholmin ja Holman tavoite on saada se jonain päivänä alkuperäisestä maaperästä eli suoraan Teffin kotimaasta.

– Silloin se pitää tehdä oikealla tavalla eli ostamalla paikallisilta pienviljelijöitä tukien suoraan heidän elinkeinoaan, he linjaavat.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut