Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronan aiheuttama työttömyys iski pahiten yksin asuviin – tulot putosivat yli 40 prosenttia

Koronakriisin aiheuttama työttömyys alensi eniten yksin asuvien tuloja.

Kelan tekemän sosiaaliturvan stressitestin mukaan työttömäksi jääneiden yksin asuvien tulot vähenivät keskimäärin 42 prosenttia verrattuna työttömyyttä edeltäviin tuloihin.

Kaikissa kotitalouksissa, joissa yksi tai useampi jäsen jäi työttömäksi, tulot pienenivät keskimäärin 25 prosenttia. Vähiten menettivät kahden aikuisen lapsiperheet, heillä tulot alenivat työttömyyden kohdatessa keskimäärin 19 prosenttia.

– Tulotaso on turvatuin niissä kotitalouksissa, joissa on useampi kuin yksi työssäkäyvä jäsen tai palkan lisäksi muita tulonlähteitä, Kelan tutkija Tapio Räsänen sanoo tiedotteessa.

Joka kymmenes kotitalous ei selviäisi välttämättömistä menoistaan, jos yksi tai useampi ansaitsija jäisi työttömäksi, stressitesti osoittaa.

Jos mukaan lasketaan asuntolainan hoitokulut, osuus kasvaa 16 prosenttiin. Toisaalta valtaosalla eli 84 prosentilla kotitalouksista sosiaaliturvaetuudet ja muut tulot riittäisivät välttämättömiin menoihin, myös asuntolainan maksuun.

– Työttömyys aiheuttaa toimeentulo-ongelmia ja asuntolainan maksuvaikeuksia erityisesti alimpiin tulokymmenyksiin kuuluville kotitalouksille, yksin asuville ja yksinhuoltajille, Räsänen sanoo.

Stressitesti-tutkimuksessa tutkijat simuloivat viisi eri skenaariota ja arvioivat niiden vaikutuksia kotitalouksien toimeentuloon. Lisäksi he selvittivät sosiaaliturvan merkitystä toimeentulon turvaamisessa ja koronaepidemian vaikutuksia kotitalouksien tuloihin.

– Sosiaaliturva tasaa tulosokkien, mutta myös asuntomarkkinoiden ja kuluttajahintasokkien vaikutusta, Räsänen sanoo.

Hän lisää, että toisaalta lyhytkin työttömyysjakso voi aiheuttaa toimeentulo-ongelmia, jos sille kasautuu useita riskejä, kuten usean kotitalouden jäsenen työttömyys ja ylimitoitettu asuntolaina.