Mitä tapahtuikaan Prahan keväässä 1992? Näin muistelee Vesa Viitakoski historiallista MM-hopeaa

Kun Suomen jääkiekkomaajoukkue lähti MM-kisoihin Prahaan keväällä 1992, odotukset eivät olleet kovin suurta tasoa. Jobinpostia tuli jo valmistautumisvaiheessa: erityisen suuri pettymys oli, kun tuolloin vielä SM-liigassa dominoinut Teemu Selänne ei osoittanut kiinnostusta turnausta kohtaan.

Yleinen odotus oli, että kisat loppuvat Suomen osalta lyhyeen. Matsit nähtiin poikkeuksellisesti piskuiselta PTV-kanavalta Anssi Kukkosen selostamina.

Kuinkas sitten kävikään: monta tamperelaista peluria sisältänyt joukkue hilasi itsensä aina finaaliin asti. Erityisen hyvin tuolloin Tapparassa pelanneen Vesa Viitakosken mieleen on jäänyt Tshekkoslovakiaa vastaan välierissä pelattu rangaistuslaukauskilpailu, jonka Suomi voitti.

– Se on hieno yksittäinen muisto. (Markus) Ketterer torjui ja me teimme tarvittavat maalit, Viitakoski muistelee.

Keväällä 1992 Suomi palasi kotimaahan hopeamitalit kaulassa. Tuon jälkeen Viitakoski pelasi MM-kisoissa vielä kaksi kertaa – keväällä 1993 ja vielä keväällä 2002.

Suomi lähtee kevään 2021 MM-kisoihin puolustamaan maailmanmestaruutta joukkueella, jossa ei juuri NHL-apuja ole. Turnaus alkaa lauantaina.

Kolmessakymmenessä vuodessa urheiluyleisön asenteet ovat muuttuneet sillä tavalla, että enää tällaista lähtökohtaa ei missään tapauksessa vähätellä: maailmanmestaruus keväällä 2019 osoitti tämän osaltaan. Nimettömämpikin joukkue menestyy, kunhan se sitoutuu yhteiseen pelitapaan kurinalaisesti.

– Tämäntapaisessa turnauksessa on olennaista se, että pelaaminen kehittyy koko turnauksen ajan. Lyhyt valmistautumisaika ei sinällään ole ongelma, kunhan joukkueen tekeminen kehittyy turnauksen edetessä, Viitakoski kuvailee.

Kooveeta ensi kaudella valmentavan Vesa Viitakosken haastattelu on luettavissa keskiviikon printti-Tamperelaisesta.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut