Keskusrikospoliisin (KRP) mukaan ympäristölle vaarallisia jätteitä viedään laittomasti Suomesta ulkomaille entistä enemmän.
KRP on tutkinut poikkeuksellisen laajaa ja kansainvälistä ympäristörikoskokonaisuutta viime vuoden alusta lähtien. Esitutkinnassa rikoksesta epäillään kuutta henkilöä ja tapauksiin liittyy suoraan seitsemän yhtiötä.
Laittomista jätesiirroista epäillyt henkilöt ja yhtiöt ovat suomalaisia ja ulkomaalaisia. Kyse on kolmesta epäillystä törkeästä ympäristön turmelemisesta, joihin liittyvät osin samat epäillyt.
Suomen ympäristökeskus (Syke) sai syksyllä 2019 Viron kansainvälisistä jätesiirroista vastaavalta viranomaiselta tiedon Tallinnan satamassa pysäytetystä jätekuormasta.
Kuorman tarkastuksessa selvisi, että jäte ei ollut siirtoasiakirjassa väitettyä rakennus- ja purkujätettä, vaan jätteen mekaanisessa käsittelyssä syntyvää hienojakoista alitetta, jonka siirtämiseen ei ollut lupaa.
KRP:n mukaan yrittäjä ehti touko-lokakuussa 2019 viedä väärällä luvalla 70 erässä noin 1 700 tonnia alitetta ennen kuin jäi tarkastuksessa kiinni ja lupa peruttiin.
Alite on hienoainesta, jota ei voida hyödyntää samaan tapaan kierrättämällä kuin rakennus- ja purkujätettä, ja siksi se tarvitsee oman jätteenvientiluvan.
Syke teki asiasta tutkintapyynnön KRP:lle, joka alkoi tutkia epäiltyä törkeää ympäristön turmelemista. Tutkinnassa selvisi, että epäillyt ovat vieneet luvatta Viroon alitteen lisäksi yhteensä yli 860 tonnia muuntajaöljyä toukokuun 2018 ja marraskuun 2019 välisenä aikana.
Toinen tapaus liittyy Syken KRP:lle tekemään tutkintapyyntöön keväällä 2020. Poliisi selvitti, että toiminnanharjoittajaa oli syytä epäillä törkeästä ympäristön turmelemisesta.
Toiminnanharjoittajan epäillään vieneen vuonna 2018 yhteensä noin 2 600 tonnia vaaralliseksi jätteeksi luokiteltua jäteöljyä Viroon ilman jätesiirtolupaa.
Kolmas epäilty törkeä ympäristön turmeleminen koskee erään suomalaisen yhtiön sisäisen tarkastuksen havaintoa, jonka mukaan heille tuotiin huhti-toukokuussa 2020 jäteöljyä Virosta.
Syke selvitti, että jätteen tuojat eivät olleet hakeneet jätesiirtoa varten tarvittavaa lupaa.
Poliisi epäilee jätteen tuojia törkeästä ympäristön turmelemisesta. Esitutkinnassa epäillään, että Virosta tuotiin Suomeen 26 kuormassa luvatta yhteensä noin 670 tonnia jätettä.
Havainnon tehneen suomalaisen yhtiön toiminnassa ei ole syytä epäillä rikosta, poliisi tiedottaa.
Poliisi pyrkii selvittämään ja takavarikoimaan epäillyistä rikoksista saadun rikoshyödyn.
– Esitutkinnassa on kuulusteltu lukuisia henkilöitä ja tehty erittäin tiivistä viranomaisyhteistyötä niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin. Poliisi perusti yhteisen tutkintaryhmän Viron esitutkintaviranomaisten kanssa. Esitutkinta on edelleen kesken, sanoo Keskusrikospoliisin tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Lauri Pajunoja tiedotteessa.
Poliisin mukaan jäterikollisuus on merkittävimpiä ympäristörikollisuuden uhkakuvia Suomessa.
KRP, Tulli ja Syke ovat julkaisseet laittomasta jätekaupasta ajankohtaisen katsauksen.
Maailmanlaajuisesti laittoman jätekaupan arvioidaan tuottavan yhtä paljon kuin huumeiden salakuljetuksen.
– Keski-Euroopassa rajat ylittävä jätteiden kuljetus ja dumppaus ovat vakavaa ja osittain järjestäytyneen rikollisuuden harjoittamaa toimintaa, jossa tavoitellaan suuria rikoshyötyjä. Paljastettujen laittomien jätevientitapausten valossa voidaan päätellä Suomen olevan osana Keski-Euroopan rikosilmiötä, sanoo ympäristörikoskoordinaattori, rikoskomisario Riku Lindqvist KRP:n tiedotteessa.