Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Makkaroita ja muuta evästä tiristetään jo parvekkeilla – Mutta voiko luvattoman grillaajan häätää taloyhtiöstä? Asiantuntija vastaa

Taloyhtiön asukkaiden on huomioitava myös muut asukkaat, kun näin keväällä ja tulevana kesänä aikaa vietetään parvekkeella ja terassilla, muistuttaa Kiinteistöliitto.

Monet ovat jo kaivaneet grillin esiin ja aloittelevat kesäkautta.

Elämän siirtyminen sisätiloista ulkosalle kuuluu keväisin myös Kiinteistöliiton lakineuvonnassa.

– Naapurin parvekkeelta tai terassilta kantautuvat grillinkäryt, musiikki ja kovaääninen keskustelu saattavat ärsyttää taloyhtiössä. Siksi olisi hyvä, että taloyhtiössä olisi mietitty yhteisiä pelisääntöjä siitä, miten kannattaa toimia ja mitä kannattaa välttää huomioidakseen naapureita, sanoo Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen tiedotteessa.

Pynnönen muistuttaa, että taloyhtiön järjestysmääräyksillä ei voida kuitenkaan rajoittaa normaalia asumista ja siihen kuuluvaa toimintaa.

– Parvekkeella grillaaminen on osa normaalia asumista, kunhan sillä ei aiheuteta esimerkiksi tulipalon vaaraa. Sen vuoksi emme suosittele grillauksen kieltämistä, Pynnönen sanoo.

Joidenkin taloyhtiöiden järjestysmääräyksiin on kirjattu, ettei parvekkeilla saa grillata.

Järjestysmääräysten rikkomisesta voidaan asunto-osakeyhtiölain mukaan ottaa huoneisto yhtiön hallintaan jopa kolmeksi vuodeksi, mutta hallintaanottoa ei voida tehdä, jos rikkomuksella on vain vähäinen merkitys.

– Hallintaanotto on niin järeä toimenpide, ettei siihen käytännössä voida pelkän grillaamisen vuoksi ryhtyä. Niinpä grillaamiskielto sellaisenaan jää käytännössä vaille oikeusvaikutusta, Pynnönen toteaa.

Tästä huolimatta Pynnönen muistuttaa, että grillatessa ja muutenkin parvekkeella aikaa viettäessä kannattaa mahdollisuuksien mukaan huomioida naapureita, jotta turhilta kiistoilta vältyttäisiin.

Aina on tärkeää myös huolehtia grillaamisen paloturvallisuudesta eli pitää grilli riittävän etäisyyden päässä puisista rakenteista ja muista syttyvistä materiaaleista niin kauan, että grilli on kunnolla jäähtynyt.