Finlaysonille tulee puutarha – "Tänne tulee paljon kaikkea..."

Kaupunki: Seitsemättä kertaa järjestettävässä Finlayson Art Area -tapahtumassa vihreys on nostettu entistä suurempaan rooliin. Esimerkkinä siitä toimii uusi tehdaspuutarha.

Finlayson Art Areaa rakennetaan parhaillaan Finlaysonin alueella. Seitsemättä kertaa järjestettävässä tapahtumassa on mukana 17 taiteilijaa, joista tunnetuimpia ovat Eija-Liisa Ahtila, Birger Kaipiainen, Esko Männikkö ja Kain Tapper.

Tapahtumajohtaja Pertti Ketonen kertoo, että pääpaikkana tulee olemaan Vanha tehdas, jonne rakennetaan kuusi taidenäyttelyä. Ensimmäisessä kerroksessa nyt toiminut Yrityskylä puretaan väliaikaisesti pois ja tilalle tulee Birger Kaipiaisen keramiikkanäyttely. Yksi erikoisuus on Kain Tapperin näyttely, joka kiersi 20 vuotta sitten Yhdysvalloissa.

– Newyorkilainen organisaatio meni konkurssiin ja teokset jäivät sinne yli 20 vuodeksi, Ketonen kertoo.

Perikunta sai ne nyt takaisin ja teokset ovat ensimmäistä kertaa Suomessa esillä.

Ketonen kertoo, että tapahtumassa on kolme kantavaa teemaa: värikkyys, veistoksellisuus ja vihreys.

Veistoksellisuutta tuovat tänä vuonna lasitaiteilija Markku Salon teokset. Salon veistoksia tulee ympäri aluetta, mutta näyttävin teos nähdään Himmelblaun pop up -galleriassa.

– Veistoksessa yhdistyvät robotti ja kolme metriä korkea metallirunkoinen lasiveistos. Robotti palvelee ja huoltaa veistosta, Ketonen kuvailee.

Värikkyyttä nähdään jo perinteeksi muodostuneissa katumaalauksissa. Tänä vuonna Misa Saraste taiteilee alueelle Leikki-nimisen katumaalauksen.

Vihreys on tänä vuonna nostettu erityisen suureen osaan. Jo viime vuonna Väinö Linnan aukiolle rakennettiin kasvihuoneinstallaatio Paratiisikokeilu ja Cafe Katon yhteyteen toteutettiin Anni Rapinojan suunnittelema kattopuutarha. Niiden toteutuksesta vastasi puutarhuri Santeri Urhonen, joka tekee alueelle nyt tehdaspuutarhaa.

Monivuotisessa Tehdaspuutarha -projektissa Urhonen tulee istuttamaan alueelle yhteensä 201 erilaista kasvilajia, joiden menestymistä kaupunkiympäristössä seurataan projektin aikana. Projektia toteutetaan yhteistyössä alueen kiinteistöt omistavan työeläkeyhtiö Varman kanssa. Tehdaspuutarhaa on parhaillaan rakentumassa Vanhan tehtaan ja Turbiinin kulmauksessa olevalle terassille. Terassin kiveys on purettu ja Urhonen tekee siitä reunat istutusalueille.

– Tänne tulee paljon kaikkea: perennaa, paratiisiomenapuu, erilaisia varjokasveja, Urhonen kertoo.

– Yksi meille tärkeä näyttely on brittiläisen Norman Ackroydin näyttely.

84-vuotiaan taidegrafiikan akateemikon näyttely tulee Grafiikanpaja Himmelblaun ylätasanteelle.

– Hän oli tosi pahoillaan, kun ei pääse tulemaan. Hän olisi halunnut tulla pajalle töihin kesällä, Ketonen kertoo.

Mainos: Accountor

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut