Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tampereelle ei tule kuntavaaleissa drive-in -äänestystä – sen sijaan ulkoäänestyspaikoille tuodaan joulutorilta tutut mökit

Tampereen kaupunki valmistautuu kuntavaalien äänestyksen järjestämiseen. Kaupungin tiedotteen mukaan etukäteisvalmisteluissa keskeisintä on ollut se, että äänestäjät voivat luottavaisin mielin äänestää.

– Vaikka moni asia on kuntavaaleissa kuten ennenkin, terveysturvallisuuteen on kiinnitettävä näissä vaaleissa erityisen paljon huomiota, kertoo keskusvaalilautakunnan sihteeri Juha Perämaa tiedotteessa.

– Kaikki toiminnot on mietitty niin pitkälle kuin mahdollista, jotta äänestäjän ei tarvitse harkita, uskaltaako lähteä äänestämään. Kuitenkin äänestäjällä on myös vastuu noudattaa annettuja ohjeita, kertoo keskusvaalilautakunnan sihteeri Katja Korhonen tiedotteessa.

Ennakkoäänestysaika on poikkeuksellisesti kahden viikon pituinen. Oikeusministeriö on ohjeistanut kuntia, miten koronapandemia tulee ottaa huomioon äänestyspaikoilla.

– Esimerkiksi oman kynän voi ottaa mukaan, mutta varaudumme siihen, että äänestyspaikoilla pidetään niin kynien kuin koko äänestyspaikan osalta korkeaa hygieniatasoa yllä, toteaa Korhonen.

Äänestyspaikoilla on voimassa maskisuositus, ja äänestäjä saa kasvomaskin tarvittaessa myös äänestyspaikalla. Lisäksi äänestäjän täytyy noudattaa turvavälejä niin vaalivirkailijoihin kuin muihin äänestäjiinkin. Käsidesiä on tarjolla. Jokaisella äänestyspaikalla on nimetty henkilö, joka huolehtii hygieniasta.

– Paljon on tullut kyselyitä myös siitä, tuleeko Tampereelle drive in -äänestyspaikkaa. Sellaista ei kuitenkaan ole tulossa. Meidän ennakkoäänestyspaikkamme ovat vakiintuneita, ja näiden lisäksi olemme saaneet hyviä uusia paikkoja, kuten Monitoimitalo 13. Joulutorilta tutut tapahtumamökit ja erilaiset katokset hyödynnetään ulkoäänestyspaikoilla. Näissä äänestäjän on toki varauduttava sään mukaiseen vaatetukseen, toteaa Korhonen.

Vaaleissa on mahdollisuus äänestää varsinaisten äänestyspaikkojen lisäksi kotiäänestyksenä. Lisäksi laitosäänestys on käytössä, kuten aiempina vuosinakin.

– Karanteenissa olevien on mahdollisuus äänestää ennakkoäänestyksen aikana kotonaan tai varsinaisena vaalipäivänä ulkona. Myös eristyksessä olevilla on äänestysmahdollisuus kotonaan, mutta se edellyttää aina tartuntatautilääkärin arviota, ja äänestää voi vain, jos äänestäminen arvioidaan turvalliseksi ja noudatetaan annettuja ohjeita. Kummassakin tapauksessa asiasta on sovittava etukäteen, kertoo Korhonen.

– Kotiäänestykseen pitää ilmoittautua 1.6. kello 16 mennessä. Jos siis silloin tietää, että karanteenimääräys on voimassa vielä varsinaisena vaalipäivänä, voi tilata kotiäänestyksen soittamalla keskusvaalilautakuntaan. Vaalipäivänä karanteenissa oleva voi äänestää äänestyspaikalla niin, että hän on ennalta keskusvaalilautakuntaan yhteydessä ja sopii äänestyksestä, selvittää Perämaa.

Koronaviruspandemian takia kotiäänestyksen tarve voi olla suurempi. Tähän on varauduttu niin, että kotiäänestystä toimittavia virkailijoita on aiempia vaaleja enemmän. Koti- ja laitosäänestyksessä käytetään kasvomaskia, visiiriä ja suojaessua tai kertakäyttöistä suojatakkia. Koti- ja laitosäänestyksen vaalivirkailijat ovat saaneet ensimmäisen koronarokoteannoksen ennen ennakkoäänestyksen alkua.

Äänestäjien lisäksi etukäteisvalmisteluissa on mietitty tarkasti, miten vaalivirkailijat voidaan suojata mahdollisimman hyvin.

– Äänestyspaikoilla kiinnitetään paljon huomiota henkilöiden sijoitteluun, jotta riittävät turvavälit saadaan pidettyä kaikissa äänestyksen vaiheissa. Vaalivirkailijoiden ja äänestäjien väliin tulevat pleksit suojaavat pisaroilta. Vaalivirkailijat myös käyttävät kasvomaskeja tai visiirejä, sanoo Korhonen.

Varsinaisella äänestysalueella pyritään minimoimaan siellä vietetty aika. Niin ennakkoäänestyspaikoilla kuin varsinaisen vaalipäivän äänestyspaikoilla säännöstellään sisään päästettävää väkimäärää.

Ääntenlaskussa huomioidaan vaalivirkailijoiden keskinäiset turvavälit, ja ääniä lasketaan riittävän isoissa tiloissa.

– Oletus on, että äänet lasketaan normaalissa ajassa eivätkä koronan takia tehtävät järjestelyt vaikuta ääntenlaskun aikatauluun merkittävästi. Ennakkoääniä lasketaan vaalipäivän aikana, ja niiden tulos saadaan yleensä pian vaalihuoneiston sulkeutumisen jälkeen. Lopullinen vaali-illan tulos selviää Tampereella yleensä puolenyön aikaan, kertoo Perämaa.