Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Työväenmuseo Werstas avautuu koronasulun jälkeen – samalla aukeaa uusi Rasismia vastaan -näyttely

Työväenmuseo Werstas avaa ovensa tänään kuukausien kiinniolon jälkeen. Samalla avautuu myös uusi Rasismia vastaan -pienoisnäyttely museon Komuutti-tilassa. Toukokuun alussa museolle on palannut tutkimusvapaaltaan myös museonjohtaja Kalle Kallio.

– Kun viime keväänä lähdin Werstaalta, koko talo oli yleisöltä suljettu. En olisi uskonut, että 12 kuukautta myöhemmin oltaisiin samassa tilanteessa. Onneksi koronakurimus alkaa vihdoin hellittää ja voimme ottaa ihmisiä sisään, Kallio sanoo tiedotteessa.

Museonjohtaja Kalle Kallio luotsaa museota elokuun loppuun saakka, kunnes siirtyy vielä puoleksi vuodeksi Tampereen yliopistolle. Kallio on tutkimusvapaansa aikana opettanut myös museologiaa ja kurssin opiskelijoiden suunnittelema näyttely avataan Werstaan Komuutti-tilassa nyt, kun koko museo avautuu uudelleen. Opiskelijoiden suunnittelema ja toteuttama pienoisnäyttely kertoo suomalaisten anarkistien ja aktivistien antirasistisesta toiminnasta.

Rasismia vastaan -näyttelyn esineistö on museon omista kokoelmista. Näyttelyn pienin ja samalla vanhin esine on näyttelylle nimensä antanut Rasismia vastaan! -tulitikkurasia 1980- ja 90-lukujen taitteesta. Tuolloin Suomessa toimi useita anarkistisia pienryhmiä, jotka osallistuivat ensimmäisten joukossa 1990-luvun pakolaiskeskusteluun. Rasiassa konkretisoituu rasismia vastaan tehdyn työn pitkäaikaisuus.

Viime vuosina anarkistiset järjestöt ja aktivistit ovat olleet mukana esimerkiksi Helsinki ilman natseja ja Peli Poikki! -mielenosoituksissa. Vuonna 2020 monet aktivistit osallistuivat Black Lives Matter -mielenosoitukseen. Globaalit ilmiöt havainnollistuvat näyttelyyn valituissa esineissä, jotka liittyvät rasisminvastaisiin mielenosoituksiin sekä aktivismista tiedottamiseen. Esillä on julisteita, vaatteita, tarroja ja flyereita – jopa rasismia vastustamassa ollut keppihevonen. Esineet kertovat myös äärioikeiston nousuun liittyvästä huolesta ja kiukusta. Museokävijä voi näyttelyssä eläytyä mielenosoitukseen osallistumiseen ja saada kokemuksen jokaisen mahdollisuudesta olla mukana vastustamassa rasismia.

Tampereen museot avautuvat jälleen yleisölle – osaa näyttelyistä pääsee ihailemaan vain ajanvarauksella

Lenin-museo avaa ovensa – luvassa uusi näyttely Neuvostoliiton hajoamisesta