Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Tutkijat kehittivät luotettavan koiran persoonallisuuskyselyn – Peruspiirteitä löytyi 7

Helsingin yliopiston tutkijat kehittivät uuden kyselyn, jonka avulla koiran persoonallisuudesta saadaan luotettavaa tietoa. Sen avulla koiran persoonallisuudesta löytyi uutta tietoa.

– Kyselyä käytettäessä aineistoa ei voida kerätä eläinyksilöiltä itseltään, joten omistajan mielipide koirastaan voi vaikuttaa kyselyvastauksiin. Tutkimuksemme mukaan subjektiivisuus ei ole kuitenkaan merkittävä ongelma ja kysely on luotettava ja toimiva työkalu, sanoo tiedotteessa tutkijatohtori Milla Salonen Helsingin yliopistosta.

Hannes Lohen tutkimusryhmä keräsi persoonallisuustietoa yli 15 000 koirasta. Omistajia mukana oli yli 13 000.

Kyselyssä kartoitetaan koiran persoonallisuutta ja ei-toivottuja käyttäytymispiirteitä kuten arkuutta, aggressiivisuutta sekä impulsiivisuutta tai keskittymiskyvyttömyyttä.

Persoonallisuuskysely koostui 63 adjektiivista ja niiden määritelmistä. Näin löytyi seitsemän koiran persoonallisuuspiirrettä: epävarmuus, energisyys, koulutettavuus/keskittymiskyky, aggressiivisuus/dominoivuus, ihmissosiaalisuus, koirasosiaalisuus ja määrätietoisuus.

– Aiemmat tutkimukset ovat osittain ristiriitaisia persoonallisuuspiirteiden määrästä, mutta epävarmuus, energisyys, koulutettavuus, aggressiivisuus ja sosiaalisuus näyttäisivät nousevan piirteiksi lähes kaikissa tutkimuksissa, Salonen toteaa tiedotteessa.

Kyselyn kaikki osiot olivat erittäin luotettavia.

Tutkijatohtori Milla Salonen, Helsingin yliopisto

Tutkimuksen toisessa osassa tutkijat selvittivät kyselyn luotettavuutta ja pätevyyttä.

– Pyysimme joukkoa koiranomistajia täyttämään kyselyn uudestaan 1–3 kuukauden kuluttua siihen vastaamisesta. Lisäksi osa koiranomistajista pyysi toista samassa taloudessa asuvaa ihmistä täyttämään kyselyn samasta koirasta. Havaitsimme, että kyselyn kaikki osiot olivat erittäin luotettavia, sillä samasta koirasta annetut vastaukset erosivat hyvin vähän. Lisäksi kyselyn validiteetti eli se, mittaako kysely niitä asioita, joita sen on tarkoitettu mittaavan, oli todella hyvä, Salonen kertoo tiedotteessa.

Seuraavaksi tutkijat aikovat selvittää aineiston avulla esimerkiksi koiran persoonallisuuden ja ei-toivotun käyttäytymisen yhteyttä sekä koiran ja omistajan persoonallisuuden samankaltaisuutta.