Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pandemia vei perheet metsään, miten se näkyy Pirkanmaan luontokohteissa? – "Koronan vuoksi ainoita ongelmapaikkoja ovat..."

Koska suomalaiset eivät voineet matkustaa viime kevään ja syksyn aikana ulkomaille eikä kotimaan kaupunkeihinkaan ollut suotavaa mennä turistina pyörimään, painuivat ihmiset metsään.

Metsähallituksen käyntimäärälaskenta vuodelta 2020 kertoo, että Pirkanmaan kansallispuistoista Helvetinjärvelle tehtiin viime vuonna yli 80000 käyntiä, missä on kasvua 102 prosenttia edelliseen vuoteen. Seitsemisen kansallispuistoon tehtiin lähes 61000 käyntiä, kasvua oli 32 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna.

Tampereella kävijämääriä on laskettu virallisilla laskureilla vain Kintulammin retkeily- ja luonnonsuojelualueella. Vuonna 2020 kävijämäärä lisääntyi noin 26 prosenttia edellisiin vuosiin verrattuna. Se tarkoittaa sitä, että alueella kävi 51000 kävijää vuoden aikana.

Kävijöitä riitti myös kaupunkiseudun muissa retkeilykohteissa ja selkeästi kevään 2020 suurin ongelma oli retkeilypaikkojen esiintuominen, Tampereen kaupungin ulkoilureitistöjen ja luontopolkujen toteuttajan ja ylläpitäjän Ekokumppanien retkeily- ja luontopalveluiden vetäjä Petri Mäkelä sanoo.

– Määrätietoisen työn kautta kaikkien luontokohteiden käyttö lisääntyi kevään, kesän ja syksyn aikana, jolloin kävijäpiikit suosituimmilla kohteilla saatiin tasattua.

Ekokumppanit teki kevään 2020 aikana paljon työtä sen eteen, että laajemmankin alueen retkikohteet nousisivat esiin käyttäjien keskuudessa.

Samaan aikaan kampanjoitiin aktiivisesti retkietiketin puolesta ja syksyllä polkaistiin käyntiin Retkeilyluotsi-koulutus, jossa koulutettiin 30 aktiivista retkeilijää neuvomaan ja ohjaamaan kanssaretkeilijöitä Tampereen kaupunkiseudun retkeilykohteilla.

– Nopea reagointi ja aktiivinen ote on pitänyt retkeilykohteet pääasiassa hyvässä kunnossa. Aina vastaan tulee ylilyöntejä, mutta pääosin retkeilijät ja luontoliikkujat tietävät mitä tekevät ja käyttäytyvät kuten tuleekin nauttien luonnosta. Myös kävijöiden lisääntynyt määrä aiheuttaa joukkopainetta pitää paikat kunnossa, Petri Mäkelä kiittelee.

– Luontoon ja poluille mahtuu kyllä. Koronan vuoksi ainoita ongelmapaikkoja ovat olleet ajoittaiset taukopaikkojen ruuhkautumiset Kintulammilla, hän jatkaa.

Kävijähuippuvuoden 2020 aikana Seitsemisessä ja Helvetinjärvellä saatiin tehtyä useita huollon sujuvoittamiseen ja kestävyyteen vaikuttavia toimenpiteitä eduskunnan myöntämällä lisärahoituksella.

Seitsemisen kansallispuistossa korjattiin muun muassa vuokratupia, pitkospuita ja siltoja sekä tiestöä. Helvetinjärvellä aloitettiin teiden kunnostuksella. Myös alueiden kuivakäymälöitä korvattiin uusilla, imuautolla tyhjennettävillä käymälöillä, mikä vähentää ja nopeuttaa huoltokertoja.

Kehittämistyöt jatkuvat edelleen tänä vuonna ja käynnistyvät kunnolla myös Helvetinjärvellä heti hoito- ja käyttösuunnitelman valmistuttua alkuvuodesta. Työn alla ovat muun muassa uusien reittien ja taukopaikkojen suunnittelu, viitoitus ja uudet opastaulut.

Tampereen kaupunki on jo aiemmin päättänyt kehittää retkeilypalvelunsa täysin uudelle tasolle. Vuodelle 2021 se sai myös 208000 euroa lisärahoitusta Ympäristöministeriön kuntien virkistyspalveluihin tarkoitetusta avustuksesta. Mäkelän mukaan vuoden 2021 tilanne on "epätodellisen hyvä", sillä Tampereen retkeilyinfraa lisätään 2-3-kertaiseksi yhden vuoden aikana.