Tämä tamperelainen duo on joskus trio ja kvartettikin – bluesklassikoissa pipa lentää ja mukataan rotvalliin

Juurimusiikkia: Dortmunder tekee näässöksiä kantrin, bluesin ja rockin englanninkielisistä iskusävelmistä.

Marko Aho, Jussi Parkkonen ja Tapsa Kojo skoolaavat paremman tamperelaisen liikennekulttuurin puolesta. Maaseutumusiikki.fi

Markku Makkonen

Tamperelainen Dortmunder on erikoinen kokoonpano.

Se on duo, jonka jäsenmäärä on kolme, joskus jopa neljä. Lisäksi yhtyeen soittajista vain kitaristi Marko Aho asuu Mansessa. Multi-instrumentalisti Tapsa Kojo ja rumpali Jussi Parkkonen kallistavat päänsä tyynyyn pääkaupungissa.

Talonkirjojen tiedoista huolimatta Dortmunder on yksi kymmenisen vuotta velloneen nääskantrimeren aktiivisimmista paateista, joka omien biisiensä ohella muuttaa maailmantähtien kappaleita näässöksiksi.

Bändi on antanut rennon poljennon muun muassa AC/DC:n Highway to Hellille, John Fogertyn Almost Saturday Nightille ja Hank Williamsin useita kertoja versioidulle klassikolle.

– Jambalayan tamperelaistettu muoto Tapolaa on niittänyt suosiota keikoilla ympäri Suomen, Marko Aho kertoo.

Tänä keväänä Dortmunder paljasti näkemyksensä Robert Johnsonin bluesklassikosta Crossroads. Käännös löysi totuuspohjan Viinikan liikenneympyrästä.

Jambalayan tamperelaistettu muoto Tapolaa on niittänyt suosiota.

– Alkuperäisessä tekstissä laulaja putoaa risteykseen mentyään polvilleen. Hoksasin, että Tampereella mukattaisiin rotvalliin ja pipakin tiätty lentäisi, Aho toteaa.

Sketsimäisyyden lisäksi kappale pistää miettimään paikallista liikennekulttuuria.

– Tamperelaisten autoilijoiden itsekeskeinen maine ei ole tuulesta temmattu. Siinä missä muualla saa tilaa heittämällä vilkun päälle, kuroo tamperelainen vähänkin turvavälin edestään umpeen, ettei vilkuttaja ainakaan siihen kuvittele ”kiilaavansa”, Aho pohtii.

– Huolestuttavin piirre on jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden väheksyminen ja heidän turvallisuudestaan piittaamattomuus. Siihen ei saisi tottua. Sille pitäisi tehdä jotain.

Marko Aho ei ole suinkaan yksityisautoilun vastustaja. Hän on ainoastaan huomannut, ettei peltilehmän selkään hyppääminen ole aina kätevin ratkaisu.

– Jos olen autolla liikenteessä ja poikkean kylille, niin mieluusti jätän auton parkkiin ja käppäilen asioille. Kävellessä ehtii katsella ja funtsailla. Jalkamiehenä asiat hoituvat hötkyilemättä ja silti jopa sukkelammin, Aho sanoo.

Korona-aika on syönyt Dortmunderin keikat ja viimeisimmät studiotallenteetkin on kasattu etäsessioina. Kun helpotusta on vihdoin luvassa, myös Liikenneympyrä soinee pian livenä.

– Tampereella ovat musiikkikuviot suht hyvällä mallilla. Toivottavasti musaskene elpyy mahdollisimman pian ja hyvin. Näinä aikoina ovat kuitenkin olleet niin ravintolat kuin muusikotkin erityisen kovilla.

Dortmunder

perustettu vuonna 2011

julkaissut useita singlejä ja ep:eitä

ikuisuusprojektina pitkäsoitto

nääskantrin ja näässöksien pää-äänenkannattaja

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut