Tämän viikon lauantaina vietetään kansainvälistä Reilun kaupan päivää. Silloin tulee kuluneeksi 13 vuotta siitä, kun Tampere sai Reilun kaupan kaupungin arvonimen ensimmäisenä kaupunkina Suomessa.
Reilun kaupan arvonimen ansiosta Tampere on saavuttanut hyötyjä: se on onnistunut lisäämään huomiota omien hankintojensa kestävyyteen ja vahvistanut siihen liittyvää osaamista henkilöstönsä keskuudessa.
Reilusta kaupasta tulevat usein ensimmäisenä mieleen banaanit ja kahvi. Vuonna 2010 Tampereen kaupungin ruokapalveluissa käytettiin vain 20 kiloa Reilu kauppa -sertifioituja banaaneja, kun vuonna 2019 määrä oli jo 66 095 kiloa. Tämä on eniten kaikista Suomen Reilun kaupan kaupungeista, joiden ruokapalveluissa syödään vuosittain yhteensä noin 90 000 kiloa Reiluja banaaneja.
– Tamperetta voidaankin sanoa Suomen Reilujen banaanien pääkaupungiksi. Suurin kiitos tästä kuuluu Pirkanmaan Voimialle, joka pitää huolen, että tamperelaiset lapset ja nuoret popsivat banaaninsa päiväkodeissa ja kouluissa reiluina, sanoo Tampereen Reilun kaupan kaupunki -kannatustyöryhmän puheenjohtajana toimiva kehityspäällikkö Sanna Mari Huikuri.
Pirkanmaan Voimian, Sodexon ja Juveneksen ylläpitämissä henkilöstöravintoloissa sekä Raatihuoneella ja Vapriikin Museoravintola Valssissa tarjotaan Reilu kauppa -sertifioitua kahvia. Yhteensä Reilua kahvia kului näissä vuonna 2020 lähes 9 900 puolen kilon kahvipaketillista eli noin 4 950 kiloa.
Lisäksi ravintolat käyttivät ja tarjosivat Reilun kaupan teetä, kaakaota, suklaata, sokeria, hunajaa, tofua ja appelsiinimehua. Kaupungilla on myös useita Reilun kaupan työpaikaksi ilmoittautuneita yksiköitä, joissa reilu meininki ulottuu aina kahvikuppiin saakka.
Reilun kaupan kaupungin arvonimi edellyttää, että kaupungissa toimii paikallinen kannatustyöryhmä, joka ideoi toimintaa ja miettii keinoja arvonimen säilyttämiseksi. Työryhmä myös seuraa, että vaaditut kriteerit täyttyvät.
Tampereen kannatustyöryhmässä toimivat aktiivisesti mm. Ekokumppanit, Tampereen korkeakouluyhteisö, Tredu ja Tampereen ev.lut. seurakunnat. Lisäksi mukana on myös järjestö- ja yritysedustajia.