Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pirkkala toteuttaa pirkanmaalaisen pilottihankkeen – Mistä on kyse silloin, kun eletään onnellista vanhuutta?

Pirkkalassa toteutetaan ensimmäisenä pirkanmaalaisena kuntana historiallinen pilottihanke. Siinä selvitetään, mistä on kyse silloin kun eletään onnellista vanhuutta.

– Pilotoimme ensimmäisenä kuntana Pirkanmaalla, miten kiireetön seura ja ulkoilu vähentävät vanhusyksinäisyyttä sekä lisäävät fyysistä ja henkistä hyvää vanhuksille, toteaa Pirkkalan pormestari Marko Jarva tiedotteessa.

Kunta lähti mukaan Seuranan ainutlaatuiseen kuntahankkeeseen tuottaa onnellista vanhuutta yksinäisyyttä kokeville vanhuksille. Etenkin näin korona-aikaan asia on ajankohtainen. Yksinäisyydestä kärsii moni vanhus, ja sen vaikutukset hyvinvointiin, terveyteen sekä sitä kautta myös kunnan terveyden- ja vanhustenhuoltoon näkyvät kaikkialla.

– Koronan vuoksi tauolla oleva päivätoiminta lisää yksinäisyyttä ja sitä myöten tarvetta uusien palveluiden testaamiselle, jatkaa Pirkkalan vanhustyön johtaja Tuula Jutila.

Pirkkala on nimennyt hankkeeseen viisi vanhusta, joille Seurana tuottaa merkityksellisiä läsnäolevia hetkiä, ja seuraa palvelun vaikutusta vanhusten mielialaan ja toimintakykyyn. Samalla työllistetään 4-5 pirkkalalaista eläkeläistä Seuralaiseksi. Näin kaksi eri senioritasoa saavat hyödyn kokeilusta.

– Tavoitteenamme on nähdä, miten vanhusyksinäisyyden ennaltaehkäisy ja mielekäs yhteinen arki uuden Seuralais-ystävän kanssa lisäävät hyvinvoivaa vanhuutta ja sitä kautta vähentävät esimerkiksi mielialan laskua, Jutila jatkaa.

– Olemme vuodesta 2017 lähtien tehneet suurella sydämellä laadukasta, vanhuksen hyvinvointia lisäävää vanhusseuratyötämme. On hienoa nähdä, miten sekä hoivakodit, laitokset että nyt myös kunnat ovat löytäneet tästä keinon edistää onnellista vanhuutta ja pienentää yksinäisyyden ja toimintakyvyn laskusta muodostuvia kuluja, kuten vaikkapa terveyskeskuskäyntejä. Kun kaikkea ei voi tuottaa yksin, on hyvä turvautua luotettavan, hyväksi havaitun palvelun pariin.

– Aloitimme keväällä samanlaisen projektin Pellon kunnan kanssa ja olemme saaneet hienoa palautetta niin pellolaisilta vanhuksilta, omaisiltaan kuin Seuralaisiltamme. On hienoa, että kunnat kokeilevat uutta, Seuranan perustaja Mirka Saarinen sanoo.