Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Koronarokotettuja on jo kaksi miljoonaa – terveysalan ammattilaisista lääkäreitä on rokotettu suhteellisesti enemmän kuin hoitajia

Koronarokotukset etenevät rivakkaa vauhtia. Tuoreimman tiedon mukaan rokotettuja on tähän mennessä noin kaksi miljoonaa.

Luvun kertoi sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkö Taneli Puumalainen torstaina aamupäivällä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja sosiaali- ja terveysministeriön tiedotustilaisuudessa.

Koronatapausten ilmaantuvuus on laskenut koko maassa niin paljon, että alueellista kohdentamista ei tällä haavaa tehdä.

– Epidemiatilanne on kehittynyt hyvään suuntaan, ja kaikki sairaanhoitopiirit ovat tällä hetkellä kohdentamiseen vaaditun ilmaantuvuusrajan alapuolella. Tilannetta tarkastellaan kuitenkin uudelleen viikoittain, kertoo THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio.

16 vuotta täyttäneiden osalta rokotuskattavuus on noin 35 prosenttia. Esimerkiksi viime viikolla koronarokotuksen on saanut kaikkiaan noin 200 000 suomalaista.

Kontion mukaan näyttää siltä, että ensi viikosta lähtien toisten rokoteannosten määrä kääntyy kasvuun, sillä yhä useamman ykkösannoksesta on jo kulunut annosvälin verran eli 12 viikkoa.

– Rokotteita on saatu maahan viimeksi kuluneen seitsemän päivän aikana kaikkiaan noin 470 000 annosta, joten rokotukset etenevät ja rokotteita riittää myös uusille rokotettaville, vaikka kakkosannoksia annetaan samaan aikaan, arvioi Kontio.

Terveydenhuollon ammattilaisten rokotuskattavuus on Suomessa kohonnut tähän saakka melko maltillisesti, ilmenee THL:n selvityksestä.

Määrällisesti eniten rokotetuissa on lähi- ja sairaanhoitajia, kaikkiaan 95 600 henkilöä. Rokotettuja lääkäreitä on vähemmän, noin 13 900.

Suhteutettuna eri ammattikuntien kokoon lääkäreistä on kuitenkin rokotettu suurempi osa kuin hoitajista.

THL:n ylilääkärin Tuija Leinon mukaan valtaosa niistä terveydenhuollon ammattilaisista, jotka ovat säännöllisesti tekemisissä koronaa sairastavien tai koronaviruksen kanssa, on saanut koronarokotuksen.

– Muiden ryhmien rokotuskattavuus on pääsääntöisesti matalampi. Tämä kertoo siitä, että rokotteita on pystytty kohdentamaan rokotusjärjestyksessä ensimmäisinä oleville terveydenhuollon ammattilaisille ja ikääntyneille, Leino sanoo tiedotteessa.

Lääkäreistä rokotuksen oli saanut lähes 60 prosenttia, kun taas röntgenhoitajista rokotuksen oli saanut 50 prosenttia, laboratoriohoitajista ja sairaanhoitajista runsaat 40 prosenttia sekä kätilöistä ja terveydenhoitajista vajaat 40 prosenttia.

Ensimmäisten joukossa rokotettuihin ryhmiin kuuluvat todettuja ja epäiltyjä koronapotilaita hoitava terveydenhuollon henkilöstö, koronanäytteenottojen henkilökunta, koronavirusdiagnostiikkaa tekevä laboratoriohenkilökunta, ympärivuorokautisen hoivan henkilökunta sekä muuta kiireellistä hoitoa antava sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö.

Osa terveydenhuollon ammattilaisista on lisäksi saanut rokotuksen osana riskiryhmien rokotuksia sairautensa vuosi.

THL:n selvitys on tehty terveydenhuollon ammattihenkilörekisterin Terhikin ja rokotusrekisterin tietojen pohjalta.

Hammaslääkäreistä, hammashoitajista ja lähihoitajista rokotettuja oli vajaa kolmannes. Fysioterapeuteista ja suuhygienisteistä joka viides oli saanut rokotuksen.

Rokotuskattavuudessa on suuria eroja eri sairaanhoitopiirien välillä. Suurimmat erot näkyvät kätilöiden ja hammashuollon rokotuskattavuudessa. Kätilöistä rokotuksen oli saanut 15-74 prosenttia ja hammaslääkäreistä 8-67 prosenttia.