Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Ilvekselle viisi uutta ulkomaalaispelaajaa – kokoonpanoon kaksi ulkomaalaista maalivahtia

Ilves on tehnyt sopimukset viiden ulkomaalaispelaajan kanssa. Tulevalla kaudella joukkueessa nähdään maalivahdit Marek Langhamer, 26, ja Vadim Žerenko, 20, puolustajat Simon Johansson, 21, ja Leo Lööf, 19, sekä hyökkääjä Balázs Sebők, 26.

Kolmella viime kaudella KHL-seura Amur Habarovskissa pelannut 26-vuotias tšekkimaalivahti Marek Langhamer siirtyy Ilvekseen kauden 2021-2022 kattavalla sopimuksella. Langhamer on Phoenix Coyotesin NHL-varaus vuodelta 2012, jolloin Coyotes hankki maalivahdin pelaajaoikeudet varaustilaisuuden seitsemännellä kierroksella vuoronumerolla 184.

NHL-varauksensa jälkeen Langhamer siirtyi Pohjois-Amerikkaan ja pelasi kolme kautta WHL-juniorisarjassa Medicine Hat Tigersin joukkueessa. Toukokuussa 2014 maalivahti solmi kolmivuotisen NHL-tulokassopimuksen Arizona Coyotesiin, jonka riveissä hän teki ensiesiintymisensä helmikuussa 2017. Vuosina 2015-2017 Langhamerin tilille kertyi kaksi NHL-ottelua Arizona Coyotesissa, 47 AHL-ottelua Springfield Falconsin ja Tucson Roadrunnersin joukkueissa sekä 15 ECHL-ottelua Rapid City Rushin riveissä.

Joulukuussa 2017 Langhamer palasi kotimaahansa Extraliga-joukkue HC Kometa Brnoon, jonka riveissä maalivahti oli mukana voittamassa Tšekin mestaruutta. Seuraavankin kauden hän aloitti HC Kometa Brnossa, mutta siirtyi marraskuussa KHL-seura Amur Habarovskiin, jota Langhamer edusti myös kahdella viime kaudella.

Tšekin Extraligassa maalivahdin tilille kertyi yhteensä 17 ottelua torjuntaprosentilla 92,1 ja KHL:ssä 71 ottelua torjuntaprosentilla 92,3. Viime kaudella Langhamer pysäytti kiekkoja 27 KHL-ottelussa torjuntaprosentin ollessa 91,6.

Tšekin A-maajoukkueessa 189-senttinen ja 88-kiloinen maalivahti on pelannut yhteensä neljä ottelua kausien 2018-2020 aikana. Juniorivuosinaan Langhamer edusti maataan myös alle 18-vuotiaiden ja alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa.

– Marek Langhamer on selkeä profiilihankinta kaikilla mittapuilla niin Ilveksen kuin Liigankin näkökulmasta. Hän on nykyaikainen maalivahti, joka on kokenut ikäänsä nähden todella paljon ja pelannut niin Pohjois-Amerikassa ja KHL:ssä kuin Tšekin maajoukkueessakin. Seuralla on Langhamerista kovat odotukset ja usko siihen, että hän on Liigan kärkimaalivahteja ensi kaudella, sanoo Ilveksen urheilujohtaja Timo Koskela.

20-vuotias venäläismaalivahti Vadim Žerenko liittyy Ilveksen riveihin 1+1-vuotisella sopimuksella. 192-senttinen ja 89-kiloinen maalivahti on St. Louis Bluesin seitsemännen kierroksen varaus vuodelta 2019, jolloin seura hankki venäläisen pelaajaoikeudet NHL-varaustilaisuuden seitsemännellä kierroksella vuoronumerolla 208.

Kausina 2016–2018 Žerenko voitti TsSKA Moskovan riveissä Venäjän U16- ja U17-juniorisarjojen mestaruudet. Kahdella viime kaudella maalivahti on pelannut Venäjän toiseksi korkeimmalla sarjatasolla VHL:ssä ja juniorisarja MHL:ssä.

Kuluneella kaudella Žerenko pelasi VHL:ssä Dinamo Krasnogorskin joukkueessa 25 runkosarjaottelua torjuntaprosentilla 92,2 ja neljä playoffs-ottelua torjuntaprosentilla 93,3. MHL-sarjassa MHK Dinamo Moskovaa edustaneen maalivahdin torjuntaprosentti oli kolmessa runkosarjaottelussa 94,4 ja mestaruuteen huipentuneissa playoffseissa kolmessatoista ottelussa 93,9.

– Vadim Žerenko on erittäin lahjakas ja nykyaikainen maalivahti, jolla on kaikki työkalut olla tulevaisuudessa aivan huipputason torjuja. Žerenkolle on kertynyt hyvä määrä otteluita miesten VHL-sarjassakin kahdella viime kaudella ja hänen peliotteidensa taso on ollut sielläkin korkealla. Venäjältä tulee nykyään paljon hyviä maalivahteja, ja Žerenko on todella motivoitunut nousemaan seuraavalle tasolle Ilveksessä, kommentoi urheilujohtaja Koskela.

21-vuotiaan ruotsalaispuolustaja Simon Johanssonin sopimus on yksivuotinen. 188-senttinen, 86-kiloinen ja oikealta puolelta laukova puolustaja on NHL-seura Minnesota Wildin viidennen kierroksen varaus vuodelta 2018. Wild varasi Johanssonin numerolla 148.

Kaudella 2014-2015 Djurgårdens IF:n riveissä Ruotsin U16 SM -juniorisarjan mestaruuden voittanut Johansson nousi seuran SHL-pääsarjajoukkueeseen kaudella 2017-2018. Samalla kaudella Djurgårdensin J20-juniorijoukkueen varakapteenina toiminut puolustaja voitti J20 SuperElit -sarjan puolustajien maali- ja pistepörssin iskettyään 43 runkosarjaottelussa tehopisteet 16+20=36.

Kausien 2017-2021 aikana Johansson pelasi Djurgårdensissa yhteensä 79 SHL-runkosarjaottelua tehoilla 3+9=12, yhden playoffs-ottelun ja kymmenen CHL-ottelua. Päättyneellä kaudella puolustaja merkkautti SHL:n runkosarjassa 37 ottelussa pisteet 1+3=4 ja Ruotsin toisella sarjatasolla HockeyAllsvenskanissa Mora IK:n joukkueessa 14 ottelussa 1+11=12.

– Simon Johansson on älykäs puolustaja, jonka ominaisuudet korostuvat kiekollisena ja hyökkäyspäädyssä. Johanssonin syöttötaito on hyvä, ja hän löytää luonnollisesti välit, joihin voi itsekin liikkua kiekottomana pelaajana hyökkäysalueella. Uskomme, että hän pystyy auttamaan joukkuettamme välittömästi ensi kaudella ja tuomaan peliimme uusia ulottuvuuksia, toteaa Timo Koskela.

186-senttinen, 81-kiloinen ja vasemmalta puolelta laukova puolustaja Leo Lööf on allekirjoittanut 1+1-vuotisen sopimuksen. 19-vuotias ruotsalaispuolustaja varattiin NHL:ään viime lokakuussa järjestetyn varaustilaisuuden kolmannella kierroksella St. Louis Bluesin toimesta vuoronumerolla 88.

Kuusi edellistä kautta KalPassa pelannut 26-vuotias unkarilaishyökkääjä Balázs Sebők teki kuluneella kaudella Liigassa 56 runkosarjaottelussa tehot 10+23=33 ja merkkautti neljässä playoffs-ottelussa kaksi syöttöpistettä. Vasemmalta puolelta laukovan 186-senttisen sekä 88-kiloisen hyökkääjän ja Ilveksen välinen sopimus on vuoden mittainen.