Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pitääkö erinomaisesta järvestä olla huolissaan? Pitää, vastataan Kaukajärven rannoilla – "Jos veden laatu yhtäkkiä heikkenisi, sen parantuminen olisi todella hidasta"

Luonto: Rannoilla ollaan huolissaan veden laadultaan erinomaiseksi luokitellun Kaukajärven tulevaisuudesta. Hulevedet ja uusien asuinalueiden kaavoitus ovat suurin riski.

Kannattaako veden laadultaan erinomaiseksi luokitellusta ja poikkeuksellisen kirkasvetisestä Kaukajärvestä olla huolissaan?

Pitää olla, kuuluu Kaukajärven rannalta.

– Nykytilanteseen ei saa tuudittautua, muistuttaa vesialuetta hallinnoivan Vehmaisten osakaskunnan hoitokunnan puheenjohtaja Sirpa Kuusela.

Kaukajärvi-aktiivien mukaan monet merkit viittaavat siihen, että järven kunto on menossa huonompaan suuntaan. Huoli heräsi todenteolla muutama vuosi sitten, kun järven itäpäähän ilmestyi ensimmäistä kertaa sinilevälauttoja.

– Sinileväkin on tämän vuosituhannen ilmiö, sanoo hoitokunnan varapuheenjohtaja Jussi Hietala.

Myös veden samentumisesta takavuosikymmenistä, vähittäisestä rehevöitymisestä ja särkikalakannan voimakkaasta lisääntymisestä puhuu moni rannoilla pitkään asunut. Myös vesirutto on yleistynyt järvessä 1990-luvulta lähtien.

Me olemme ennakoivasti liikkeellä.

Suurimman huolen taustalla on järven luonne. Asutuksen keskellä olevassa noin kolme kilometriä pitkässä jyrkkärantaisessa järvessä on yli 9 kilometriä rantaviivaa, mutta vain harvoja laskuojia. Keskisyvyys on 12 metriä ja syvimmät paikat noin 23 metriä. Laskennallisesti vesi vaihtuu järvestä kolmen vuoden välein.

– Kaukajärvi on herkkä muutoksille, kun sen vesi vaihtuu hitaasti, jolloin järveen joutuvat ravinteet ja epäpuhtaudet säilyvät siinä pitkään. Järven arvokkaan lajiston vuoksi sen hyvän vedenlaadun säilyttämiseen tulee kiinnittää erityistä huomiota, korostaa vesikasvillisuuteen erikoistunut emeritusprofessori Heikki Toivonen.

Kaukajärvi-aktiivien tarkoituksena on eliminoida riskitekijät. Osakaskunnassa ollaan huolissaan ennen kaikkea Kaukajärven valuma-alueelle rakennettujen uusien asuinalueiden hulevesien päätymisestä järveen.

– Tilanne on huolestuttava, koska useita reittejä pitkin valuu hulevesiä imeytymättä ja suodattamatta Kaukajärveen, kertoo Kuusela.

Tampereen kaupungilta toivotaan nykyistä tarkempaa hulevesien seurantaa, suodatus- ja imeytys- sekä kosteikkoalueiden rakentamista ja maltillisuutta asuinalueiden kaavoittamisessa ranta-alueelle.

Huolta aiheuttaa myös Kangasalan puolella oleva Roopennotkon jätevedenpumppaamo.

– Jos veden laatu yhtäkkiä heikkenisi, sen parantuminen olisi todella hidasta, summaa Hietala.

Kaukajärvi-aktiivit korostavat, etteivät halua järvestä koskematonta suojeluvyöhykettä. Tarkoituksena on turvata järven tulevaisuus myös erilaiseen virkistyskäyttöön.

Kesäisin järven viidellä uimarannalla käy tuhansia uimareita. Pohjoisrannalla sijaitsee soutu- ja melontastadion. Rannoilla vuokrataan myös muun muassa sup-lautoja. Kirkasvetinen järvi on sukeltajien suosiossa.

– Kaukajärvi on poikkeuksellisen hieno vesikasvijärvi, eikä ole ihme, että se on sukeltajien suosiossa, sanoo Toivonen.

Takavuosina suurista ahvenistaan tunnettuun järveen on istutettu viime vuosina siikaa ja taimenta.

– Rannoilla on kartoitettu onkimispaikkoja. Toivomme, että kaupunki investoisi niiden kunnostamiseen, sanoo Kaukajärvellä 50 vuotta kalastanut Teuvo Koskinen.

Osakaskunnan mukaan pitkään toivottu, mutta lupasotkujen takia viivästynyt Kaukajärven talviauraus on toteutumassa vihdoin ensi talveksi.

Kuusela korostaa, että Vehmaisten osakaskunnan lisäksi järven tulevaisuudesta ovat huolissaan monet kaukajärveläiset. Osakaskunta on mukana järjestämässä torstaina kello 17–19 striimattavaa webinaaria, jossa asiantuntijoiden lisäksi kuullaan kaupunkien edustajia. Zoom-alustalla nähtävän webinaarin linkki löytyy muun muassa Vehmainen Seuran nettisivuilta (www.vehmainen.fi).

– Me olemme ennakoivasti liikkeellä. Järvi halutaan pitää erinomaisessa kunnossa, sanoo Kuusela.