Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Mittari tuli täyteen" – Tampereella 40 vuotta ompelukonekauppaa pyörittäneet yrittäjät lopettavat: ”Vähän säälittävää, jos kauppa ei jatku”

Näkökulma: Peräti 50 vuotta ompelukoneita myyneet Jouko ja Soile Grönlund ovat päättäneet jäädä eläkkeelle. He toivoisivat, että toiminnalle löytyisi jatkaja.

”Mittari on tullut täyteen”, tuumaa Jouko Grönlund. Vuodesta 1982 Hämeen neule- ja ompelukonetta pyörittäneet Grönlundit ovat päättäneet jäädä eläkkeelle.

Taustalla on kymmeniä vuosia ompelukonekauppaa.

– Jouko täyttää 70 ja minä 65, Soile Grönlund kertoo.

Joukon mukaan eläkepäätöstä on ehditty jahkaamaan pidemmän aikaa. Sitä alettiin miettiä Joukon täyttäessä 65 viisi vuotta sitten.

– Aikamme pähkäiltiin ja todettiin, että ei tästä pääse ennen kuin lopettamalla. Jos ei oltaisi tehty tätä päätöstä, oltaisiin täällä vielä 80-vuotiainakin, Jouko toteaa.

Jouko myi ensimmäisen ompelukoneensa armeija-aikanaan joulukuussa 1971. Ompelukoneita on siis tullut myytyä jo 50 vuotta.

Olisi ihana nähdä, että täällä olisi jatkaja.

Soile Grönlund

– Silloin alussa meitä ompelukoneiden myyjiä oli enemmän. Tällä hetkellä ei olisi niin paljon kilpailua, mutta ei voi jatkaa iankaikkisesti, hän toteaa.

Grönlundit ovat laittaneet yrityksensä myyntiin ja kyselijöitä on ollut. Myös varteenotettavia ostajia on ilmaantunut.

– Neuvotteluita on ollut, mutta ei ole vielä kenenkään kanssa lyöty kättä päälle, Soile kertoo.

– Ollaan ajateltu, että ollaan avuksi uudelle yrittäjälle ja opetetaan ja näytetään. Olisi kiva tulla auttamaan, kun ei tälle alalle enää kouluteta, Jouko sanoo ompelukoneiden huoltamiseen viitaten.

– Olisi ihana nähdä, että täällä olisi jatkaja. Itsekin teen käsitöitä, niin olisi ihana tulla ostoksille, Soile jatkaa.

Jos jatkajaa ei löydy, loppuu toiminta kokonaan.

– Vähän säälittävää, jos kauppa ei jatku, Jouko toteaa.

Grönlundit ovat pyörittäneet yritystä viimeiset vuodet kahdestaan. Työntekijöitä on aiemmin ollut. Jouko on ollut virallisesti eläkkeellä jo kahdeksan vuotta ja sitä ennen viisi vuotta osa-aikaeläkkeellä.

– Mennyt pitkäksi lähtö, hän toteaa.

Jos yritys ei mene kaupaksi, se ei ole Grönlundeille taloudellinen katastrofi. Eläkkeelle jäämiseen on varauduttu.

– Aikoinaan on tehty ne rahat sillä, että tehtiin töitä enemmän, Jouko kertoo.

Grönlundit olivat aikanaan myös tilaisuudessa, jossa kysyttiin, maksavatko yrittäjät itselleen palkkaa.

– Me olimme ainoat.

Grönlundit uskovat, että toimeentuloa riittäisi myös yrityksen jatkajalle.

– Tässä käy joka päivä määrätty määrä ihmisiä.

Pelkillä ompelukoneilla ei kuitenkaan enää tänä päivänä pärjää, vaan pitää olla oheistarvikkeita, kuten lankaa, nappeja ja vetoketjuja. Nappeja Hämeen neule- ja ompelukoneessa onkin kunnioitettava määrä: yli 20 000 putkiloa.

– Jos olisi ompelutaitoinen, tähän voisi liittää vaikka ompelimonkin, Jouko kuvailee.