Tamperelainen julistautuu tämän numeron alkusivuilla laatukaupunkilehdeksi yhdessä Etelä-Suomen Median sisarlehtiemme kanssa. Lupauksemme lukijoille eli se, miksi uskallamme kutsua Tamperelaista laatukaupunkilehdeksi, löytyy sivulta 3.
Reilua viikkoa ennen julistusta Tamperelaisen perustajan ja ensimmäisen päätoimittajan Urpo Lahtisen syntymästä tuli kuluneeksi 90 vuotta.
Vuosipäiväjutuissa on jälleen kirjoitettu vauhdikkaan ja kostean elämän eläneen luonteeltaan ristiriitaisen mediamogulin tarinaa, jonka lehti-imperiumin menestyksestä kiitellään erityisesti fiksua vaimoa ja osaavia alaisia. Nämä puolet korostuvat varmasti myös parhaillaan kuvattavassa tv-sarjassa, jossa Urpo Lahtisena nähdään Aku Hirviniemi.
Ei, me emme tee isänmurhaa. Laatukaupunkilehti-termin juuret ovat nimenomaan Urpo Lahtisen ajatuksissa, työssä ja perinnössä.
Katsotaan ensin toistelluimman Urpo Lahtinen -kuvan taakse. Toimittajana Lahtinen oli sitkeä ja sinnikäs uutishaukka ja rohkea kirjoittaja, joka teki töitä lukijoiden yllättämiseksi ja ymmärryksen lisäämiseksi. Liikemiehenä hän oli peräänantamaton ja työteliäs visionääri. Tamperelaisen nostaminen elinkelpoiseksi tarkoitti Urpo ja Hymy Lahtisen nuoressa perheessä myös henkilökohtaista niukkuutta.
Tamperelaisen takana ei ole mitään puoluetta, eikä järjestöä, vain alan ammattimiehiä, kirjoitti Lahtinen ensimmäisen Tamperelaisen pääkirjoituksessa 19.9.1957. Nimiöstä löytyivät lupaukset puolueeton ja riippumaton. Nyt arvoiksi voi lisätä monipuolisuuden, moniarvoisuuden, luotettavuuden ja vastuullisuuden. Urpo Lahtinen viitoitti kaupunkilehdet journalismin tielle.
Paikallisuuskin pysyy kivijalkana. Tamperelainen aikoo pysytellä pääasiallisesti tamperelaisten aiheiden piirissä, kirjoitti Lahtinen Suomen ensimmäisen kaupunkilehden ensimmäisessä numerossa. Arki on aina paikallista ja autamme yhä pysymään kärryillä kahvituntikeskustelujen paikallisissa puheenaiheissa, ymmärtämään tamperelaisia ilmiöitä ja autamme sukeltamaan rikkaaseen kaupunkikulttuuriin.
Urpo Lahtinen oli laatukaupunkilehtien isä.