Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näin etätyöt vaikuttavat: Kesko siirtää Tampereen 400 työntekijää lähes puolet pienempään tilaan – "Noin 60 prosenttia nykytyöpisteistä jää jäljelle"

Työ: Korona-aika on osoittanut, että työt sujuvat etänäkin. Kesko muuttaa Tampereella uusiin tiloihin ja vähentää samalla työpisteitä ja neliöitä.

Kesko lähes puolittaa toimistotilansa Tampereella, vaikka työntekijöiden määrä on kasvanut.

Keskolla on tällä hetkellä lähes 4000 neliömetriä toimistotilaa Technopoliksen Yliopistonrinteen tiloissa. Niissä on työskennellyt liki 400 ihmistä. Uudet tilat Hatanpään valtatiellä tulevat olemaan noin 2500 neliömetriä. Syynä tilantarpeen vähenemiseen on etätyö.

Keskon aluejohtaja Jari Alanen kertoo, että aiemmin etätöitä on tehty vähän. Korona-aikana tilanne on kuitenkin kääntynyt päälaelleen ja toimistolla on istunut vain parikymmentä ihmistä.

– Korona-aika on näyttänyt, että työt luistavat etänä hienosti ja henkilöstöltä on tullut toiveita, joten lisäämme etätyömahdollisuuksia merkittävästi, Alanen sanoo.

Alanen kertoo, että eri tiloja kartoitettiin ja samalla tutkittiin, voisiko nykyisiä tiloja pienentää. Myös muuttokustannukset laskettiin tarkkaan.

– Näissä tiloissa miellytti se, että nämä remontoidaan perinpohjin ja päästään valoisiin ja moderneihin tiloihin, Alanen kertoo.

Uusilla, avarilla tiloilla parannetaan yhteistyötä ja läpinäkyvyyttä.

Jari Alanen

– Rakennus on purettu käytännössä betonille ja kaikki on tehty sisällä ja ulkona uusiksi.

Uudet tilat sijaitsevat Verotoimiston kanssa samassa rakennuksessa, mutta ylemmissä kerroksissa. Alanen ei halua avata kustannuksia tarkemmin, mutta kertoo, että säästöä tulee noin puolet nykyiseen verrattuna.

Uusiin tiloihin on haettu mallia Keskon päätoimitalolta, K-Kampukselta, Helsingistä.

– Keskon työympäristöjä on uudistettu viime vuosina ympäri Suomen vastaamaan paremmin tämän päivän ja tulevaisuuden työn tarpeeseen, Alanen kertoo.

Nyt vuorossa on Tampere.

– Päästään päivittämään työtilat, työvälineet ja työtavat. Uusilla, avarilla tiloilla parannetaan yhteistyötä ja läpinäkyvyyttä.

Keskeiseksi kriteeriksi Alanen nimeää muuntojoustavuuden eli muunneltavuuden.

– Maailma muuttuu niin nopeasti, että tiloja pitää pystyä muuttamaan ja kustannustehokkuudella on merkitystä.

Tampereen toimistolla työskentelee Keskon Business Services Centre, joka tuottaa konserni- ja kauppiasasiakkaille talous-, HR- ja palkanlaskentapalveluita. Lisäksi alueella on eri ketjujen ja toimintojen edustajia sekä Vähittäiskaupan tilipalvelu.

Alanen uskoo, että noin puolet työajasta tullaan olemaan jatkossa etänä.

– Business Services Centren ja tilipalvelun väki tekee paljon töitä päätteen ääressä, kun taas kauppaketjujen ja muiden toimintojen edustajat ovat enemmän kauppiaiden ja yhteistyökumppaneiden luona.

– Olemme varautuneet siihen, että noin 60 prosenttia nykytyöpisteistä jää jäljelle. Henkilöstö pääsee vaikuttamaan uuteen työn tekemisen malliin.

Alanen sanoo korona-ajan osoittaneen, että etätyöt onnistuvat. Digitalisaatio ja tekniikka ovat ylipäänsä mahdollistaneet etätyön, mutta ajan myötä on herätty siihen, että etätöissäkin työt voivat sujua.

– Se kuitenkin tiedetään, että porukka kaipaa yhteisöllisyyttä ja työkavereita.

Alanen uskookin, että tulevaisuudessa käytännöt muuttuvat joustavammiksi.

– Pitää pystyä elämään ajan hengessä. Joillekin sopii etätyö paremmin kuin toisille ja pystytään se huomioimaan.

Alanen sanoo, että korona-ajasta on jäänyt käteen paljon hyvää. Hän nostaa esimerkiksi etäkokoukset.

– Ja vähittäiskaupassa verkkokauppa räjähti näinä aikoina viime vuonna. Se on tullut jäädäkseen.