Barometri: Pirkanmaalaisten yritysten usko tulevaisuuteen on kasvanut alkuvuoden aikana – "Mittarit ovat nyt kääntyneet ympäri"

Markus Sjölund on Tampereen kauppakamarin apulaisjohtaja.
Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Optimismi kasvaa pirkanmaalaisissa yrityksissä, kertoo Tampereen kauppakamarin huhtikuussa tekemä yritysbarometrikysely. Kyselyyn vastasi noin 270 jäsenyritystä.

Liikevaihdon kasvuun uskoo nyt 46 prosenttia kyselyyn vastanneista, kun vuosi sitten vastaava luku oli vain 18,5. Keväällä 2020 liikevaihdon supistumisesta kertoi 53 prosenttia vastaajista, nyt lukema oli enää 23 prosenttia.

– Mittausajankohtana keväällä 2020 yhteiskunta oli juuri suljettu ja ilmassa oli paljon epätietoisuutta. Yritykset sopeuttivat ja valmistautuivat toiminnan supistuksiin. Tietyllä tavalla mittarit ovat nyt kääntyneet ympäri. Pirkanmaalla syksy 2020 näyttää muodostuneen eräänlaiseksi vedenjakajaksi. Syksyllä saavutettiin pohjat, mutta sen jälkeen kulmakertoimet ovat kasvaneet jyrkästi ylöspäin, arvioi kauppakamarin apulaisjohtaja Markus Sjölund.

Henkilöstömäärä vuonna 2021 verrattuna vuoteen 2020 on suurempi 33 prosentilla vastaajista, yhtä suuri 50 prosentilla ja pienempi 17 prosentilla vastaajista. Teollisuuden ja rakentamisen toimialalla henkilöstömäärä on kasvanut vuodentakaiseen verrattuna 36 prosentilla vastaajista, kaupan sekä majoitus- ja ravintola-aloilla 24 prosentilla ja palvelualoilla 35 prosentilla vastaajista.

Myös vientiyritykset odottavat parempaa vuotta. Viennin kasvuun uskoi 41 prosenttia vastanneista vientiyrityksestä. Odotukset tilauskannan kehityksestä kääntyivät jyrkästi ylöspäin syksyn aallonpohjasta. Tilauskantaa mittaava saldoluku on saavuttanut jo ennen koronaa olleen arvonsa.

Kyselyyn vastanneiden yritysten odotukset seuraavalle kuudelle kuukaudelle ovat vielä nykytilannetta positiivisemmat. Kaupan alalla sekä majoitus- ja ravintolaliiketoiminnassa yli puolet (51 %) vastaajista uskoi liikevaihdon kasvavan entisestään seuraavan puolen vuoden aikana.

Henkilöstömäärän uskoi kasvavan 38 prosenttia ja pysyvän vähintään ennallaan 51 prosenttia kaikista vastaajista. Yleisimmin rekrytointitarpeet ovat 1–4 henkilöä. Yleisesti ottaen tunnelmat ovat positiiviset eri toimialoilla. Kaikkein valoisimpana tulevaisuuden näkevät palveluliiketoiminnan yritykset, joista yli puolet suhtautuu tilanteeseen positiivisesti (43 %) tai erittäin positiivisesti (8 %). Muillakin toimialoilla ollaan lähellä näitä lukuja.

– Usko viriää myös aloilla, joilla on vielä rajoituksia voimassa. Yritykset luottavat siihen, että rokotusten edetessä rajoitukset poistuvat ja kuluttajat uskaltavat taas lähteä liikkeelle kodeistaan, apulaisjohtaja Markus Sjölund tulkitsee vastauksia.

Keväällä 2020 yritykset painoivat epävarmuuden tilanteessa investointijarrua. Nyt 26 prosenttia yritysbarometriin vastanneista arvioi investointiensa määrän kasvavan edellisvuodesta.

– Investoinnit lähtivät kasvuun edellisen hallituksen aikana, mutta suunta kääntyi Marinin hallituskaudella ja viime vuosi oli todellinen sukellus. Kyselyn viesti on vakava: yritykset eivät usko hallituksen toimenpiteisiin. Investointien osalta pitäisi nopeasti päästä takaisin aiemmalle tasolle, sanoo Tampereen kauppakamarin toimitusjohtaja Antti Eskelinen.

– Barometrimme vastaukset vahvistavat näkemystä siitä, että yritykset odottavat aika voimakasta kasvubuumia. Todellisuudessa ongelmia on enää varsin pienellä osalla yrityksiä, mutta ne ovat todellisessa hädässä. Terveet yritykset ovat kaatumassa, kun valtio on sulkenut niiltä pitkäksi ajaksi liiketoiminnan. Tukirahoja ei pitäisi roiskia yleisinä tukina, vaan kohdistaa tarkasti näille yrityksille.

Keskuskauppakamari teki huhtikuussa Pirkanmaan yritysbarometrikyselyn kanssa valtakunnallisen kyselyn pandemian vaikutuksista. Siihen vastasi 2338 kauppakamarien jäsenyritystä. Vastauksia kertyi kaikilta toimialoilta ja kaikenkokoisista yrityksistä ympäri Suomen. Tampereelta kyselyyn osallistui 254 yritystä.

Kyselyssä muun muassa selvitettiin, miten hallituksen maaliskuussa suunnittelemat iikkumisrajoitukset ja niistä viestiminen vaikuttivat yritysten liiketoimintaan. Hallituksen suunnitelmat liikkumisrajoituksista ja poukkoileva viestintä aiheuttivat laajasti huolta, epävarmuutta ja liiketoimintaa heikentäviä toimia yrityksissä. Kyselyyn vastanneista jäsenyrityksistä yli puolet (55,5 %) kertoi, että hallituksen suunnittelemat liikkumisrajoitukset haittasivat liiketoimintaa.

Yrityksistä 5,5 prosenttia ehti käynnistää lomautukset tai yt-neuvottelut. 17 prosenttia kertoi myynnin vähentyneen pelkästään julkisuudessa käydyn keskustelun perusteella.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut